© Kristof Vadino

Hervorming partijfinanciering: Kristof Calvo zet deur open voor wisselmeerderheid

Groen-Kamerlid Kristof Calvo is bereid om voorstellen van de oppositie inzake de hervorming van de partijfinanciering te steunen. Dat zei hij woensdagmiddag in de Kamercommissie Grondwet, nadat ultiem overleg tussen de meerderheidspartijen woensdagochtend mislukte. Zo’n wisselmeerderheid lijkt vooralsnog echter geen levensvatbare piste.

Bron: BELGA

Calvo pleitte de voorbije vier jaar onafgebroken voor een grondige hervorming van de partijfinanciering, die elk jaar intussen 78 miljoen euro belastinggeld kost. In aanloop naar een hoorzitting met het burgerpanel ‘We need to talk’ dat in het voorjaar van 2023 aanbevelingen formuleerde, probeerde de meerderheid het de voorbije dagen in extremis nog op een akoord te gooien, maar dat mislukte. Calvo, maar ook Joris Vandenbroucke (Vooruit), wees MR en PS met de vinger. Zij legden enkele hervormingen in de marge op tafel, maar wilden niet weten van een beperking van de dotatie of van de publiciteit van partijen op sociale media, en daar wilden de Vlaamse meerderheidspartijen en Ecolo niet in meegaan. “Niets is soms beter dan niets”, verwoordde Calvo het woensdagmiddag tijdens de commissievergadering met de mensen van ‘We need to talk’. 

Wat Calvo betreft is de kwestie nu een “vrij dossier”, zei hij. “Ik heb de afgelopen jaren soms met lange tanden neen gezegd tegen heel redelijke voorstellen van de oppositie. We gaven het gesprek met de meerderheid alle kansen, maar ik stel vast dat een aantal partijen lak heeft aan het regeerakkoord en dan zitten we wat mij betreft in een nieuwe situatie. Elk voorstel dat ik goed vind inzake partijfinanciering, daar zal ik voor stemmen.” 

Of zo’n wisselmeerderheid er ook effectief zit aan te komen, is twijfelachtig. In principe is er een meerderheid van minstens 90 Kamerleden om de partijfinanciering ietwat doortastend te hervormen, maar een concreet voorstel waar die zich allemaal achter kunnen scharen ligt er vooralsnog niet. “Ik heb dat alleszins nog niet gezien”, beaamt Joris Vandenbroucke (Vooruit). “Maar wij kijken naar elk voorstel met open vizier.” 

PVDA en Vlaams Belang willen de dotatie halveren, terwijl de N-VA de afschaffing van de indexering op tafel legt. Calvo liet zelf uitschijnen meer te voelen voor de N-VA-piste dan voor die van PVDA en Vlaams Belang. Hoe dan ook is het weinig realistisch dat de meerderheidspartijen hervormingen doorvoeren met de steun van extreemlinks of -rechts. 

PVDA-Kamerlid en -voorzitter Raoul Hedebouw ruikt in elk geval zijn kans. “We hebben tussen de 90 en 110 stemmen. We zijn binnen”, zei hij. “Ons doel is de dotatie halveren, maar we kunnen alvast een stap vooruitzetten. Er is een momentum.”

Joris De Vriendt (Vlaams Belang) ziet het minder rooskleurig. “We reiken de hand aan alle partijen om de financiering eindelijk te halveren, maar ik maak me geen illusies. In dit politiek systeem is hervorming onmogelijk geworden.”

N-VA-Kamerlid Wim Van der Donckt betreurde het dat de oppositie niet is betrokken bij de besprekingen van de afgelopen weken en dagen. “Ik zit hier met plaatsvervangende schaamte.”

Dat laatste was ook het sentiment van de mensen van ‘We need to talk’. “Ik ben beschaamd in jullie plaats”, zei Gino De Kock. De jonge Brusselaar Darlin Kouakam gaf aan dat hij zijn vrienden, die hem zeiden dat er niets zou veranderen en dat politici leugenaars zijn, misschien gelijk moest geven. “Ik hoor hier geen samenwerking.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer