Gentse neuzekes komen in Brusselse handen: "Beide families wilden deze vakkennis in België houden"

Snoepjesfabrikant Joris uit Sint-Agatha-Berchem neemt de Confiserie Geldhof over, die de bekende Gentse neuzekes maakt. De productie blijft wel in Eeklo, waar de cuberdons nu worden gemaakt. Aan de smaak en textuur zal niets veranderen. 

Naast het Belfort, het Gravensteen en de Sint-Baafskathedraal, zijn ook de neuzekes, de cuberdons, een uithangbord van de stad Gent. Confiserie Geldhof, die al sinds de jaren '50 die neuzekes maakt, wordt nu overgenomen door het Brusselse familiebedrijf Joris uit Sint-Agatha-Berchem.

"De cuberdon is een mooi vakmanschapsproduct. Het is geen gemakkelijk product om te maken, daar komt veel techniciteit bij kijken. We hebben zelf ook ervaring met Arabische gom, dit is dus een logische stap", zegt Diederik Van den Driessche van Confiserie Joris. "Het is natuurlijk emotioneel. Bij hen is het de derde generatie van het familiebedrijf. Voor zo'n overname ga je niet over een nacht ijs."

Op-en-top Belgisch product

De productie van de Gentse neuzekes blijft op de site in Eeklo en verhuist dus niet naar Sint-Agatha-Berchem. "Het is een op-en-top Belgisch product, dat overal geapprecieerd wordt. Vroeger had elke regio zijn eigen cuberdon. In ons eigen gamma hebben wij ook een soort cuberdon, maar die heeft een andere grootte en textuur. Elke confiserie had cuberdons in zijn receptenboek staan."

Suikerbakkerij Joris is een monument in de Belgische confiserie en gaat intussen al vier generaties mee. De overname brengt nieuwe kennis met zich mee. "Vergelijk het met bolognesesaus. Elke familie heeft zijn eigen recept, iedereen kan bolognesesaus maken, maar die van thuis is de beste", zegt Diederik. "De vakkennis en de passie van de familie Geldhof komen nu naar ons en de neuzekes blijven in België."

Meest gelezen