“Blijf weg uit Brussel”, maar ook elders dagen boeren weer op: dit weten we al over de acties van morgen

De Brusselse ordediensten staan op scherp voor de boerenbetoging van donderdag omdat ze niet goed weten wat ze mogen verwachten. “We raden iedereen af om met de wagen naar de hoofdstad te komen”, zo waarschuwt het Nationaal Crisiscentrum. Ook in Limburg is het bang afwachten voor de actie die de boeren aan het Klaverblad in Lummen gaan ondernemen.

Thierry Goeman

Een Europese top en een grote boerenbetoging. Dat betekent verkeersproblemen – lees: chaos – op het ganse Brusselse grondgebied, klinkt het bij de politiezone Brussel Hoofdstad/Elsene.

De hele dag (vanaf 7 uur) zal de Reyerstunnel vanaf de E40 naar het centrum gesloten zijn, evenals de Jubelparktunnel naar de Wetstraat. De kleine ring van Brussel zal waarschijnlijk onbereikbaar zijn voor het autoverkeer, net als het kruispunt Kunst-Wet. Ook de Wetstraat en de Europese wijk kunnen ernstige verkeershinder ondervinden. Deze problemen kunnen tot het einde van de middag blijven duren, waarschuwt de politie.

De meerderheid van de deelnemers (Belgische, maar ook buitenlandse landbouwers) aan de manifestatie op het Luxemburgse plein zal zich in de ochtend via verschillende toegangswegen verplaatsen en in colonne door de hoofdstad rijden. Daar worden ze officieel rond 11 uur verwacht. Het laat zich raden wat dat zal betekenen voor het overige verkeer. Zeker als ze beginnen tunnels te blokkeren.

Maar, en daar is de politie nog niet officieel van op de hoogte, boze boeren zouden in de nacht van woensdag op donderdag ook al enkele belangrijke toegangen tot Brussel willen blokkeren, zegt Florian Poncelet, voorzitter van de Federatie van Jonge Boeren (FJA).

“Wij raden sowieso iedereen af om met de auto naar Brussel te komen en het openbaar vervoer te nemen”, laat het Nationaal Crisiscentrum weten.

Maar ook daar zal het vermoedelijk niet helemaal vlot lopen, want ook de MIVB verwacht hinder op haar net.

(Lees verder onder de foto)

Boeren zouden donderdag ook belangrijke toegangswegen richting Brussel willen blokkeren.© BELGA

En ’s avonds moeten al die tractoren, wellicht enkele honderden uit binnen- en buitenland, de hoofdstad ook weer uit. Het belooft dus een dag vol verkeersellende te worden in en rond Brussel.

Verwacht wordt dat veel tractoren uiteindelijk niet in het centrum van Brussel zullen geraken en elders in of rond de hoofdstad actie gaan voeren.

Maar ook op tal van andere plaatsen in ons land zal je donderdag hinder ondervinden door acties van de verschillende landbouwersorganisaties. Sommigen zijn nu al gepland, andere zullen spontaan ontstaan. En de plaatsen waar actie wordt gevoerd, veranderen nog van uur tot uur.

Deze acties weten we al zeker

LUMMEN

De Landelijke Gilde laat via sociale media weten dat het tijdens de ochtendspits actie zal voeren bij het Klaverblad in Lummen.

GENT

Woensdagavond en mogelijk tot donderdagochtend zijn er acties op de R4 in de regio Gent.

Donderdag vindt in de Bijloke in Gent een symposium plaats over de toekomst van de landbouw in Europa. “Daar komen zeker acties”, zegt Elisabeth Mertens, woordvoerder van de Boerenbond. Naar schatting 400 tot 500 tractoren worden er verwacht.

KOMEN

Op de N58 op het grondgebied Komen zal het verkeer in de richting Komen vanuit Wervik-Geluwe via de N58 belemmerd worden of onmogelijk zijn. De acties daar duren tot ’s avonds

VEURNE

De landbouwers uit de regio Veurne voeren donderdag acties aan het op- en afrittencomplex van Oostduinkerke waar ze de E40 zullen blokkeren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer