© Isosport

HERBELEEF. KRC Genk geeft voorsprong helemaal uit handen in Leuven en blijft achter met 2 op 9

Na een gelijkspel tegen Cercle Brugge en een in de derby tegen STVV snakt KRC Genk naar een overwinning. Om de aansluiting met de kop van het klassement te behouden, kunnen de elf van Wouter Vrancken vanavond (18.45 uur) maar beter winnen op het veld van OH Leuven. Volg de wedstrijd hier live.

Mathias Vranckx
OH Leuven Logo
OH Leuven
2
:
1
RC Genk Logo
RC Genk
Mathias Vranckx

Vrancken: “Ik zag geen vuur bij mijn team”

“Ik wil beginnen met de positieve zaken, want ook tegen Oud-Heverlee Leuven waren die er. Uiteraard overheerst achteraf de immense teleurstelling, maar we hadden de totale controle tot aan de penalty voor OHL. Ik snap echt niet hoe we dit nog kunnen weggeven hebben.”

“Of neen, eigenlijk begrijp ik het wel. Er was geen vuur, geen drang naar voren, geen grinta. Het leek wel alsof we de overwinning niet wilden. Ik kreeg daarnet de vraag, waarom lukte dat in de heenronde bijvoorbeeld wel. Toen maakten we in de absolute slotfase nog het verschil omdat er toen wel dat vuur was. Maar wie zorgde toen voor dat vuur? Vooral Heynen en Muñoz, niet toevallig de twee jongens die toen ook scoorden.”

“Nu moet dat overgenomen worden door andere jongens. De gasten mogen niet vergeten dat ze voor KRC Genk spelen. We zijn niet zomaar een ploegje hé. Een mooie club. Een topclub waar je jezelf kan profileren. Maar dat moet je dan ook elke week op het veld laten zien. En dan wil ik vooral de wil om te winnen zien, niet zo zeer de kwaliteit. Dat volgt meestal vanzelf.”

Door Mathias Vranckx

Mathias Vranckx

McKenzie: “Hebben onszelf naar de slachtbank laten leiden”

“Het is onaanvaardbaar dat we hier nog verliezen. En vooral de manier waarop stoort me. Het is zo dat we zowel verdedigend als aanvallend tekort schoten, maar we moeten dringend stoppen met in onze eigen voet te schieten. De match moet veel eerder op slot. Zo simpel is het.”

“We kunnen nog beter na de 0-1 alles op verdedigen zetten zodat we koste wat het kost geen tegendoelpunt slikken. Uiteraard is dat niet het ideale scenario. Het liefst winnen we met mooi voetbal, maar voetbal zal altijd om de punten draaien. Nu zijn we veel te laks en geven we de goals letterlijk weg.”

Over mijn lijk

“Als we er niet in slagen om een tweede doelpunt te scoren moet je durven de keuze te maken om bijvoorbeeld een mannetje van het middenveld een rij achteruit te trekken. Dat is toch geen schande. Als het langs geen kanten lukt om een doelpunt te maken, waarom niet. Je kan individueel of als team een slechte dag hebben. Als profs is het dan maar zo eenvoudig om te durven zeggen, alles op de verdediging nu. Al moet die over mijn lijk-mentaliteit dan wel aanwezig zijn. Daar begint het mee.”

“Oud-Heverlee Leuven creëerde zelf amper kansen. Ze hebben bijna letterlijk enkel en alleen kunnen scoren uit de mogelijkheden die wij hen gaven. Kijk naar die kans van Nsingi net voor de rust. Daar is het Cuesta die de bal zomaar in de voeten van een Leuvenaar speelt. Ik schiet niet op hem, want het is mij ook al meermaals overkomen. Zulke zaken moeten eruit.”

Woedende Vrancken

“Alles begint bij overtuiging. En die was er niet. De supporters verwachten dat we ons hoofd voor de bal leggen, en ze hebben overschot van gelijk. Als de wil om te winnen niet aanwezig is kan je onmogelijk een match winnen. De coach pakte ons daarnet in de kleedkamer stevig aan. Hij was erg boos. Terecht, want we hebben onszelf naar de slachtbank laten leiden. Onze start was nochtans ok. Al draait voetbal niet om een partij goed beginnen, maar om een partij goed te eindigen.”

“In de eerste plaats moet ik voor dit alles naar mezelf kijken. Bij de 2-1 van Pletinckx zie ik er niet al te goed uit. Ik ga daar niet vrijuit. De bal blijft hangen tussen mij en Dom. Als verdediger moet je altijd alles in de gaten houden, zowel voor als achter je. Misschien was ik op dat moment net iets te weinig bezig met m’n directe tegenstander. Ik moet kritisch blijven voor mezelf. Zaterdag tegen Union zal het pakken beter moeten.”

Transfer

“Als ik mezelf wil blijven ontwikkelen zal ik elke dag hard moeten blijven werken. Ikzelf ben niet bezig met een transfer. Er zijn veel speculaties, maar er wordt uiteraard meer gesproken over de aanvallers. Er waren nochtans wel een aantal ploegen geïnteresseerd in mij, maar ik ben nog altijd een Genk-speler. Mijn ouders hebben in m’n opvoeding altijd meegegeven om elke dag hard te werken, maar tegelijk ook nuchter te blijven.”

“Ik leef in het nu en denk niet aan de toekomst. Zo blijf ik gefocust en zie ik wel wat er op m’n pad komt. Als je denkt à la “wat als” of “wat zou” zal die mogelijke, volgende stap nooit komen. Ik ben een speler van Racing Genk tot ik geen speler van Racing Genk meer ben. Ik moet en wil elke dag meer van mezelf vragen. De lat moet steeds hoger. En dat willen we allemaal bij Genk. Al moeten we het wel tonen.”

Door Mathias Vranckx

Mathias Vranckx

Hrosovsky: “Paintsil reageert vaak te emotioneel”

“Ik voel enorm veel frustratie na deze nederlaag. We beginnen het jaar heel slecht, en dat ligt me serieus op de maag. Twee op negen is absoluut niet goed genoeg. We gaven Oud-Heverlee Leuven tweemaal bijna een vrijgeleide om te scoren. En zelf hebben we veel te veel nodig om de bal tegen de netten te kunnen rammen. Zo simpel is het.”

“We hebben gewoon zoveel kansen nodig om een wedstrijd te kunnen afmaken. Dat sleept nu al zo lang aan. Het enige dat we hieraan kunnen doen is blijven trainen om beter te worden. Ik weet dat onze fans misschien niet zoveel hebben aan die boodschap, maar we blijven onze uiterste best doen.”

Ghanese woede-uitbarsting

“Het feit dat Joseph Paintsil zich weer laat vangen aan een woede-uitbarsting, dat is nog zoiets dat er dringend uit moet. Joseph is van zichzelf een zeer emotioneel persoon. Dat is geweten. Op het veld soms te emotioneel. Hij laat zich te makkelijk kennen aan een tegenstander. We hebben hem al meermaals gezegd dat hij moet proberen om weg te blijven uit zulke situaties, maar het is niet makkelijk.”

“We moeten hier echt wel eens over spreken met hem. Na de fase gaf hij direct toe dat hij fout geweest was, maar dit mag niet blijven gebeuren. Het is niet de eerste maal dat het voorvalt en ook niet de eerste keer dat we erover praten. Het is uiteindelijk aan hem om er iets aan te veranderen. We willen hem op alle mogelijke manieren helpen, maar uiteindelijk maakt Joseph z’n eigen keuzes.”

“Tegen Union zullen we uit een heel ander vaatje moeten tappen. Als ik het goed voorheb zijn wij de laatste ploeg die erin slaagde om van hen te winnen, dus dat geeft ergens wel goeie moed. Maar we weten dat het zo makkelijk niet zal zijn. Ze blijven maar winnen de laatste weken en maanden, dus de vechtlust zal er van de eerste tot de laatste seconde moeten inzitten.”

Door Mathias Vranckx

Mathias Vranckx

Schrijvers: “Paintsil is op dat vlak een risicopatiënt”

“Het doet deugd om de comeback mee in te luiden met die penalty. Ik heb er dit seizoen nog geen gemist (Schrijvers trapte er al drie binnen, nvdr.), dus het vertrouwen zat hoog moet ik toegeven. Dat we dan nog op het laatste nippertje winnen kan je niet beter bedenken. Deze drie punten zijn van goudwaarde. Ergens voelt het wel een klein beetje dubbel omdat het net tegen Racing Genk is. Die veertien mooie jaren die ik bij Genk gekend heb wis je niet zomaar uit. Ik heb enorm veel aan hen te danken. Dat zal ik nooit vergeten.”

“Ik vind het wel jammer dat ik een onterechte gele kaart krijg. Het is Paintsil die me uit het niets omver duwt. Ik val en krijg een gele kaart. Wat het nog pijnlijker maakt is dat de ref toegaf dat hij fout was. Hij had de beelden onder de rust bekeken en besefte dat hij een verkeerde beslissing genomen had. Paintsil reageert nadat ik een kleine overtreding maak. Iedereen weet dat hij op dat vlak een risicopatiënt is.”

“De overtreding die ik op hem maak was helemaal niet zo zwaar. Er was geen enkele reden om nadien zo te reageren. Maar dat is een kwestie van professionalisme. Hij doet er enkel zichzelf pijn mee, want hierdoor was hun coach Wouter Vrancken genoodzaakt om ‘m onder de rust naar de kant te halen. Een verstandige keuze. Vrancken voelde dat hij in de tweede helft met rood zou gaan flirten.”

Domme Paintsil

“Racing Genk speelde met twee spitsen. Iets wat ze niet vaak doen. Paintsil was een van de twee mannen helemaal vooraan. Gelukkig voor hun zat Zeqiri nog op de bank, want anders moet je door een domme actie heel je systeem nog gaan omgooien. Maar dat zijn zaken waar wij als Oud-Heverlee Leuven zijnde niet van hoeven wakker te liggen.”

“We zitten ondanks deze drie punten nog steeds volop in de degradatiestrijd, en daar moeten we zo snel mogelijk uit. Een overwinning tegen Racing Genk is een goed begin, maar we zijn er nog lang niet. Als we deze mentaliteit elke week kunnen tonen gaan we in ieder geval ver komen.”

Risico’s nemen

“Genk moet het hebben van hun balbezit. Dat deden ze hier op ons veld ook weer goed. Daardoor hebben we met momenten risico’s moeten nemen in onze pressing naar voren toe. Gelukkig heeft dat geloond.”

“Uiteindelijk zit het ook een beetje mee, want die strafschop die we krijgen komt eigenlijk uit de lucht gevallen. Dat is die portie meeval die je dan nodig hebt. We hebben vooral getoond hoe graag we het willen. Hoe graag we uit deze benarde situatie willen komen.”

Door Mathias Vranckx

Mathias Vranckx
2-1. Racing Genk verslikt zich in Oud-Heverlee Leuven. De Genkies leken alles onder controle te hebben, maar een makkelijk weggegeven strafschop en één zwakke verdedigende actie lijden tot pijnlijk en duur puntenverlies in het King Power At Den Dreef stadion. 
Mathias Vranckx
Zeqiri kopt over. Dit lijkt heel hard op de laatste kans die Racing Genk vanavond zal krijgen. 
Mathias Vranckx
Het debuut voor de nieuwste aanwinst van Racing Genk. 
Mathias Vranckx
Zeven minuten extra. 
Mathias Vranckx
2-1! De bal blijft tussen Dom en McKenzie hangen na een Leuvense vrije trap. Pletinckx profiteert optimaal, en schiet beheerst binnen. Racing Genk gaat nog volledig kopje onder aan Den Dreef. 
Mathias Vranckx
Mathias Vranckx
Cuesta krijgt geel wegens protest. 
Mathias Vranckx
Maziz begaat aan de Leuvense zestien meter een overduidelijke overtreding op El Ouahdi, maar scheidsrechter Staessens laat begaan. Eerste serieuze misser van de ref. Aan de overkant krijgt El Ouahdi op zijn beurt geel. De rechtsachter van KRC Genk is terecht woest. 
Mathias Vranckx
1-1! Schrijvers stuurt Vandevoordt de verkeerde kant uit, en zo is de gelijkmaker een feit. 
Mathias Vranckx
Mathias Vranckx
Galarza speelt een beresterke partij, maar komt in de grote rechthoek nu te laat bij Maziz. De ref wijst naar de stip, en dat lijkt ons terecht. 
Mathias Vranckx
Bonsu Baah haalt zwaar uit met links, maar het schot vliegt ruim over. 
Mathias Vranckx
Mathias Vranckx
Mathias Vranckx
Mathias Vranckx
Aangeboden door onze partners