Na jaren debatteren mislukt ook ultieme poging van Vivaldi om partijfinanciering te hervormen: "Zwarte dag voor de politiek"

De federale regeringspartijen zijn er opnieuw niet in geslaagd om een akkoord te vinden over een hervorming van de partijfinanciering. Dat moesten de parlementsleden deze namiddag schoorvoetend toegeven aan de burgers die naar de Kamer waren afgezakt om het thema opnieuw op de agenda te zetten. Die reageerden ontgoocheld: "U mist een grote kans om het vertrouwen in politiek te versterken".

In de Kamercommissie Grondwet was vandaag uitzonderlijk geen enkel zitje meer vrij. Een groep burgers was naar het parlement afgezakt om te horen hoe de regering de partijfinanciering zou hervormen.

Vivaldi had die ambitie uitgesproken en vastgelegd in het regeerakkoord. De partijen gaven het burgerpanel "We need to talk" de opdracht om mee na te denken over zo'n hervorming. Dat leidde vorig jaar tot 34 concrete aanbevelingen. 

"We zijn heel benieuwd om te horen hoe jullie de partijfinanciering zullen aanpakken", sprak een van de deelnemers bij aanvang het parlement toe. Niet geheel onverwacht moesten de leden van de meerderheid nederig toegeven dat die hervorming er opnieuw niet komt. 

Opnieuw geen akkoord

"We kunnen vandaag geen akkoord voorstellen, hoe graag we dit ook hadden gewild", zei Jan Briers (CD&V). Als doekje voor het bloeden spraken de parlementsleden beurtelings hun respect uit voor het harde werk van het burgerpanel. 

We kunnen vandaag geen akkoord voorstellen, hoe graag we dit ook hadden gewild

Jan Briers (CD&V)

Deze voormiddag nog zaten de regeringspartijen samen om in extremis tot een akkoord te komen. MR en PS stelden hun veto voor een doorgedreven hervorming. De coalitiepartners vonden wel consensus over enkele kleine maatregelen zoals het reguleren van lidgelden en een verbod op buitenlandse giften.

Vooruit en Groen namen daar geen genoegen mee. "Soms is niets beter dan iets", aldus Kristof Calvo (Groen). Volgens MR is die alles-of-nietsmentaliteit de reden dat er vandaag geen enkele hervorming op tafel ligt.

78 miljoen euro

De politieke partijen kunnen opgeteld beroep doen op jaarlijks 78 miljoen euro. Alle partijen, ook de leden van de oppositie, zijn het erover eens dat dat te veel is. In het regeerakkoord sprak Vivaldi dan ook de ambitie uit om de partijfinanciering verder te hervormen. 

De afgelopen vier jaar hield de Kamer verschillende hoorzittingen en debatten over de kwestie. Op vraag van de meerderheid stelden experten tot twee keer toe een rapport samen over een mogelijke hervorming en boog ook het burgerpanel zich over de kwestie.

Verschillende wetsvoorstellen, zowel van meerderheid als oppositie, passeerden afgelopen jaren de revue. Geen daarvan kon op een meerderheid van de stemmen rekenen. 

"Dit is een zwarte dag voor de politiek", concludeerde Calvo. "Een echte hervorming is blijkbaar onmogelijk." Ook Joris Vandenbroucke (Vooruit) sluit uit dat er deze legislatuur nog iets gebeurt: "Wie enig realisme aan de dag legt, kan niet anders dan twijfelen of er nog iets mogelijk is voor de verkiezingen".

Volgens onder meer Défi en CD&V is er wel degelijk nog iets mogelijk. "We moeten de hoop niet opgeven. Er zijn nog vier maanden tot de verkiezingen en er is nog veel mogelijk", aldus Briers. 

Wantrouwen

Daar hechtten de aanwezige burgers weinig geloof aan. "Geen enkel voorstel is serieus genomen", klonk het ontgoocheld.

"Zelfs op moederdag zijn wij naar Brussel gekomen om hierover van gedachten te wisselen onder elkaar, en wat is het resultaat: nul. Ik ben ontdaan. Ik ben wantrouwig geworden tegenover de politiek. Ik ben maar een gewone burger en ik stel het misschien simpel voor, maar de laatste tijd krijgen we in de politiek enkel nog maar schandalen. Ik ben beschaamd", sprak Gino De Kock het parlement toe.

Het enige dat ontbreekt, is politieke moed

Ben Eersels, We Need To Talk

"Uiteindelijk ligt er niks op tafel", concludeerde Ben Eersels van burgerplatform G1000. "Het enige dat ontbreekt, is politieke moed. Al 20 jaar wordt hierover gepraat en dat heeft niks opgeleverd. 51 procent van de Belgen heeft geen vertrouwen meer in politiek. U mist een grote kans om dat vertrouwen te versterken."

De commissie durfde de burgers niet met volledig lege handen terug naar huis te sturen. De parlementsleden plaatsten het onderwerp opnieuw op de agenda voor de volgende commissievergadering.  

Meest gelezen