Rusland en Oekraïne doen eerste gevangenenruil na vliegtuigcrash met mogelijk krijgsgevangenen aan boord

Rusland en Oekraïne hebben een gevangenenruil gedaan, waarbij elke kant zo'n 200 krijgsgevangenen heeft vrijgelaten. Het was de eerste ruil sinds er vorige week een Russisch vliegtuig is neergestort. Rusland zegt dat 65 Oekraïense krijgsgevangenen aan boord waren, Oekraïne bevestigt dat niet.

Bij de gevangenenruil kreeg elke kant 195 gevangenen terug, zegt het Russische ministerie van Defensie. De Russen die deel uitmaakten van de ruil worden naar Moskou gevlogen voor fysische en psychische zorg, want tijdens hun gevangenschap waren ze in levensgevaar, klinkt het. Rusland zegt niet op welke manier en levert geen bewijzen.

Oekraïne communiceert dan weer dat er 207 landgenoten bevrijd zijn. Het gaat om soldaten, maar ook onder meer militaire dokters. Een 40-tal van hen zou gewond zijn of zwaar ziek. President Zelenski post op X dat dit de 50e gevangenenruil is sinds de inval van Rusland in Oekraïne, bijna 2 jaar geleden.

De gevangenenruil kwam tot stand na bemiddeling van de Verenigde Arabische Emiraten. Dat was ook het geval bij de vorige gevangenenruil op 3 januari. Toen werden 478 gevangenen geruild, het hoogste aantal tot nog toe. 

Eerste ruil sinds vliegtuigcrash

Het is ook de eerste uitwisseling van krijgsgevangenen sinds vorige week een Russisch militair transportvliegtuig is neergestort boven de Russische grensregio Belgorod.

Rusland zegt dat aan boord van dat vliegtuig 65 Oekraïense krijgsgevangenen zaten en dat Oekraïne het zelf uit de lucht heeft geschoten. Oekraïne bevestigt noch ontkent dat en wil dat Rusland bewijst dat er wel degelijk Oekraïense krijgsgevangenen op het vliegtuig zaten.

Oekraïne wil een internationaal onderzoek naar de crash en ook Rusland heeft dat nu gevraagd. President Poetin zegt zelf dat hij erop staat dat er internationale onderzoekers komen. "Maar", zegt Poetin, "geen enkele internationale organisatie wil dat".

De Russische president zegt tegelijk dat Russische onderzoekers al hebben vastgesteld dat het vliegtuig is neergehaald met twee raketten van een Amerikaans luchtafweersysteem Patriot.

Daar is volgens Poetin onomstotelijk bewijs voor. Eerder hadden Poetin en andere Russische politici al gezegd dat Oekraïne het vliegtuig uit de lucht had geschoten met Westerse raketten.

Meest gelezen