Boerenprotest

De boeren leggen Brussel lam, ook in Gent acties gepland. Wat kunt u verwachten donderdag?

© Simon Mouton

De misnoegde landbouwers zijn nog niet klaar met protesteren. Vooral Gent en Brussel worden vandaag wellicht geviseerd. Waar kunt u hinder verwachten? Een overzicht.

yda
Bron: Belga

In de nacht van woensdag op donderdag zal vanaf 01.00 uur een deel van de landbouwers al de toegang tot Brussel blokkeren, waar een Europese top plaatsvindt. De rest van de dag waarschuwt de politie voor “zeer ernstige hinder” in en rond Brussel. De Brusselse Ring zal naar alle waarschijnlijkheid ontoegankelijk zijn, net als het kruispunt Kunst-Wet. Vanaf 7 uur ’s ochtends wordt de Reyerstunnel van de E40 richting centrum afgesloten, en de tunnel Jubelpark richting Wet. Het Nationaal Crisiscentrum vraagt aan wie donderdag naar Brussel gaat om voor het openbaar vervoer te kiezen.

Het Klaverblad van Lummen en de verkeerswisselaar tussen de E313 en E314 worden tijdens de ochtendspits donderdag bezet. De boeren verzamelen omstreeks 6 uur in Ham, Zwartberg, Bekkevoort en Hasselt om van daaruit in colonne naar het Klaverblad te rijden. Vervolgens zal er een filterblokkade worden opgezet op zowel de pech- als de rechterrijstrook, de rest blijft vrij.

De Gentse politie waarschuwt voor hinder op de N70 (Lokeren-Gent), N60 (Vlaamse Ardennen-Gent), N9 (Eeklo-Gent) en op de R40 (kleine ring rond Gent). Ook aan de turborotonde aan Eurosillo, een van de grootste rotondes van Vlaanderen, zal hinder zijn. Tot slot staat er een actie gepland aan de Bijloke, waar een symposium plaatsvindt over de toekomst van de landbouw in Europa.

Ook op de E40 in Veurne en rond Halle zouden boerenprotesten gepland zijn. Doordat veel protestacties lokaal georganiseerd worden, is het moeilijk om een volledig overzicht te krijgen.