90'
Ewoud Pletinckx
90'
2 - 1

Racing Genk blijft wachten op zijn eerste zege in 2024. Net zoals tegen STVV vergooide het ook tegen OH Leuven een driepunter in het slot. Door een penaltyfout van Galarza kwam de thuisploeg laat langszij, in de slotminuten zorgde Pletinckx voor een delirium op Den Dreef door nog voor de zege te zorgen. Blijkt die straks cruciaal in de strijd om het behoud?

OH Leuven - Racing Genk in een notendop:

• Sleutelmoment: In de slotfase pakt OH Leuven alsnog de volle buit. Op een vrije trap van Schrijvers is Pletinckx sneller op de bal dan Sobol en van dichtbij werkt hij het keurig af. Ondanks 7 minuten extra tijd kan Genk het tij daarna niet meer keren.

• Man van de match: Ewoud Pletinckx zorgde met zijn late winning goal voor een delirium in Leuven. Het was niet zijn enige beslissende actie in deze wedstrijd. Na een halfuur in de eerste helft hield hij Tolu met een uitstekende ingreep van de 0-1.

• Opvallend: Geen vier op een rij voor Racing Genk, dat de vorige drie confrontaties met OHL gewonnen had. Voor de Leuvenaars is het de eerste overwinning tegen Genk in bijna twee jaar.

Wedstrijd komt niet op dreef aan Den Dreef

Met 2 op 6 was zowel KRC Genk als OH Leuven aarzelend aan het nieuwe jaar begonnen. OHL had dringend punten nodig om uit de degradatiezone te raken, Genk om zich steviger in de top zes te nestelen.

Genoeg redenen om ervoor te gaan dus, maar toch mondde de eerste helft uit in een flauwe pot voetbal. Hoewel Genk duidelijk de dominante ploeg was, koppelden de bezoekers daar nauwelijks doelgevaar aan. Pas halfweg de eerste helft was er even opwinding toen een kopbal van Tolu op het dak van het doel landde.

Op het halfuur kreeg diezelfde Tolu een grote kans aangeboden door Galarza, maar de spits worstelde te veel met de aanname en zo konden Pletinckx en Leysen ingrijpen. Enkele minuten later kreeg OHL zowaar de beste kans van de eerste helft na balverlies van Cuesta. De zelfzuchtige Nsingi wrong ze de nek om, tot woede van Maziz en Thorsteinsson.

Pletinckx brengt Leuvense fans in extase

Een eerste helft om snel te vergeten, de tweede had gelukkig meer te bieden. Sagrado liet Genk al na enkele minuten flink schrikken toen hij uit de draai rakelings naast besloot. Toch viel het doelpunt aan de overkant. Onder druk van Tolu werkte Ricca een voorzet van Fadera ongelukkig in eigen doel.

OHL was allesbehalve aangeslagen en ging naarstig op zoek naar de gelijkmaker. Rond het uur kwam Maziz er dicht bij, maar Vandevoordt kon zijn lage knal nog tegen de paal duwen.

Tien minuten voor het einde eiste Maziz weer een hoofdrol op. Galarza liet zich vangen aan zijn dribbelbewegingen en ging op de enkel van de Fransman staan. Penalty dus en Schrijvers kende geen genade voor zijn ex-ploeg: 1-1.

Het momentum was voor de thuisploeg en die wou meer. Een vrije trap van Maziz ging nog rakelings naast, maar in de 90e minuut was het op een nieuwe vrije trap van Schrijvers wél raak. Pletinckx was sneller op de bal dan Sobol en gaf Vandevoordt het nakijken. De OHL-fans wisten met hun vreugde geen blijf.

OHL pakt zo een belangrijke driepunter in de strijd voor het behoud. Racing Genk blijft achter met een magere 2 op 9.

Vrancken: "Ik mis drang om te winnen"

Wouter Vrancken (tainer Genk): "We controleerden de wedstrijd, maar ik miste de overtuiging om dat tweede doelpunt te maken. Tot aan de penalty ging alles goed. Daar moeten we toch rustiger blijven, want er kon ons niet gebeuren. We schieten onszelf alweer in de voet. Die drang om te winnen, mis ik gewoon. Het is zeker en vast niet goed genoeg na Nieuwjaar. Ik zie hetzelfde terug in de vorige matchen. Als je resultaten wilt behalen, gaat het niet alleen over kwaliteit. Ook dat vuur moet goed zitten."

Oscar Garcia (trainer OHL): "We hebben een sterke wedstrijd gespeeld, waarin we genoeg kansen creëerden om te scoren. Ook verdedigend stond het goed bij de voorzetten van Genk. Ik kan niet anders dan tevreden zijn."

Siebe Schrijvers (OHL): "We wisten dat we ze konden pakken. We hadden heel veel geloof, dat hebben we wel getoond. De penalty kwam op een goed moment. Dat we ons terug in match knokken, is knap. Het was veel beter dan vorige week, we hebben ons 100% gesmeten. Deze vertrouwensboost hadden we wel nodig. Het blijft speciaal voor mij om tegen Genk te spelen. 14 jaar uit je carrière wis je niet zomaar uit."

Zakaria El Ouahdi (Genk): "Ik vond dat we een goede wedstrijd speelden, maar we waren niet volwassen genoeg om punten vast te houden. Ons rapport is inderdaad niet goed na nieuwjaar. Maar we hebben net een stevige speech gekregen van de coach die ons allemaal op scherp zet voor de match tegen Union."

Fase per fase

90+8'

Einde

De supporters van OH Leuven dansen van vreugde. Hun team boekt een bijzonder belangrijke overwinning, dankzij een late winning goal van Pletinckx. Een owngoal van Ricca had Genk kort na de rust nochtans op voorsprong gebracht, maar Schrijvers bracht OHL weer in de wedstrijd vanaf de penaltystip. Genk blijft achter met 2 op 9, OHL boekt zijn eerste overwinning van 2024.

90+8' tweede helft
90+5'

De tijd begint te dringen voor Genk. De extra 7 minuten zijn bijna voorbij. Blijft Genk achter met 2 op 9?

90+3'
Pletinckx zorgt voor een delirium in Leuven.
90+3'

Debuut Nkuba

Nkuba mag zijn eerste minuten maken bij Genk. Hij neemt de plaats in van El Ouahdi. Kan de nieuwkomer Genk nog uit de penarie helpen?

90+2'

7 - extra time

Er komen 7 minuten extra tijd bij.
90'

Pletinckx doet het voor OHL!

De OHL-supporters gaan uit hun dak, want hun ploeg staat op voorsprong. Na een vrije trap van Schrijvers reageert Pletinckx sneller dan Sobol en hij geeft Vandevoordt van dichtbij het nakijken.

89'

Geen tweede strafschop

Bij OHL willen ze een nieuwe penalty wanneer Zeqiri tegen Schrijvers loopt. Dit keer gaat scheidsrechter Staesens er niet op in. De spanning is nu wel te snijden in deze slotfase.

85'

Het was meteen het laatste wapenfeit van Maziz. Hij wordt naar de kant gehaald voor Shlomo.

85'
84'

Maziz nipt naast

Uitstekende vrije trap van Maziz. Hij krult de bal nipt naast, al zat Vandevoordt ook wel in de goede hoek. Kan OHL doorduwen en alsnog de drie punten in Leuven houden?