Vooruit schrapt registratierechten bijna volledig voor eerste woning: dit plan moet wonen betaalbaar maken

© mhb, blg

Geplafonneerde huurprijzen, goedkopere notarissen en makelaars en nauwelijks of geen registratierechten voor de eerste woning. Het zijn enkele opvallende voorstellen uit het plan waarmee Vooruit wonen betaalbaarder wil maken.

Farid El Mabrouk

Het mag eindelijk eens over de inhoud gaan en niet alleen over Conner Rousseau. Het is een zinnetje dat bij de Vlaamse socialisten wel eens te horen is dezer dagen. Dat de saga rond de eventuele terugkeer van het partijboegbeeld nu nog twee maanden gaat duren, helpt daar uiteraard niet bij. Toch deed Vooruit woensdag een poging het tij keren.

Onbegonnen werk

De partij stelde het woonplan voor waarmee ze naar de kiezer en wellicht ook de regeringsonderhandelingen trekt. Wonen wordt één van de speerpunten voor de socialisten, net zoals onderwijs, zorg en koopkracht. De plannen vertrekken vanuit de vaststelling dat het na Nederland ook stilaan in Vlaanderen onbetaalbaar wordt om te huren of een woning te kopen.

(Lees verder onder de foto)

Vooruit-voorzitster Melissa Depraetere op de nieuwjaarsreceptie van haar partij in Brugge.© BELGA

Vooruit berekende dat een huis kopen 5 keer duurder is geworden dan 30 jaar geleden. De prijzen zijn dubbel zo hard gestegen als onze lonen. “Starters moeten nu al gemiddeld zelf 60.000 euro inbrengen, onmogelijk zonder de hulp van ouders”, klinkt het. En ook huren is kostelijk. De huurprijzen zijn in vergelijking met 20 jaar geleden verdubbeld. “Hoog tijd om in te grijpen. Op de koop- én huurmarkt. Om jonge starters voorrang te geven op opkopers en om exorbitante prijzen af te remmen”, stellen voorzitster Melissa Depraetere en woonexpert en Vlaams parlementslid Maxim Veys.

Onder de marktprijs

Vooruit wil onder meer de eerste, eigen woning goedkoper maken en de tweede verblijven een stuk duurder. Door de registratierechten op de eerste schijf van 250.000 te schrappen. Tot 450.000 euro is het tarief 3 procent en alles erboven 6 procent. “Zo worden alle woningen onder de 700.000 euro goedkoper, terwijl de gemiddelde prijs nu 355.000 euro bedraagt,” dixit Depraetere. De hervorming betaalt Vooruit via veel hogere registratierechten voor tweede verblijven. Die zouden van 12 naar 21 procent.

(Lees verder onder de foto)

Vlaams parlementslid en woonexpert Maxim Veys schreef mee aan het woonplan van Vooruit.© BELGA

De socialisten geven burgemeesters van steden ook wapens tegen makelaars en speculanten die in bepaalde buurten veel opkopen om er dan Airbnb-verblijven of luxe-appartementen van te maken. Voortaan zou het mogelijk moeten zijn om woningen in populaire, dure wijken enkel nog te verkopen aan wie er minstens 4 jaar zelf gaat wonen, een systeem dat in Nederland al bestaat en uit de koker van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb komt. Makelaars kunnen enkel hun slag slaan indien ze de woning verhuren onder de marktprijs.

Verantwoorden voor huurprijzen

Daarnaast pakt Vooruit de tarieven van notarissen aan. Extra kosten voor opzoekingen of administratieve formaliteiten kunnen niet meer. En ook de commissies van makelaars moeten omlaag, van 3 à 4 naar 2 procent.

“Hoog tijd om in te grijpen. Op de koop- én huurmarkt. Om jonge starters voorrang te geven op opkopers en om exorbitante prijzen af te remmen.”

Melissa Depraetere

Voorzitter Vooruit

Om huren goedkoper te maken, kijkt Vooruit dan weer naar Duitsland, waar marktconforme huurprijzen worden gebruikt. Daarom wil de partij in Vlaanderen de prijzen van de site Huurschatter hanteren, met een marge van 10 procent. Wie toch meer vraagt, zal zich voor een huurcommissie moeten verantwoorden. Nog voorstellen: de indexering verbieden van huurwoningen met het EPC-label E en F en de huurwaarborg verlagen van 3 naar 2 maanden.

Volgens Depraetere kost het Vooruit-plan niets en wordt het vooral gefinancierd door de hogere registratierechten voor tweede verblijven en de steeds hogere opbrengst van de afschaffing van de woonbonus.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen