© REUTERS

ASIAN CUP. Tienkoppig Iran verschalkt Syrië na strafschoppen en is laatste kwartfinalist

Iran heeft zich woensdagavond als laatste land geplaatst voor de kwartfinales van de Asian Cup. De Iraniërs haalden het in de Qatarese hoofdstad Doha na strafschoppen van Syrië, nadat de wedstrijd zelf op 1-1 geëindigd was.

Porto-spits Mehdi Taremi (34.) zorgde vanop de penaltystip voor de Iraanse voorsprong, ook Syrië zette een strafschop om via Omar Maher Khribin (64.). In de overige reguliere speeltijd en in de verlengingen viel er, buiten de tweede gele kaart voor Taremi (90+1.), nog weinig te beleven, waardoor penalty’s voor uitsluitsel moesten brengen.

De Iraniërs waren als eerste aan zet en zetten hun vijf strafschoppen feilloos om, Syrië miste er eentje via Fahd Youssef. Met Alireza Beiranvand (ex-Antwerp), Ramin Rezaeian (ex-Oostende) en Ali Gholizadeh (ex-Charleroi) kwamen er enkele oude bekenden in actie, Milad Mohammadi (ex-AA Gent) bleef 120 minuten op de bank.

De Iraniërs komen bij de laatste acht Japan tegen, dat eerder op de dag met 3-1 te sterk was voor Bahrein. In dezelfde tabelhelft als de Japanners strijdt gastland en titelverdediger Qatar tegen Oezbekistan om een plaats in de halve finales. In de andere tabelhelft bekampen Tadzjikistan en Jordanië elkaar, Australië ontmoet Zuid-Korea.