© rr

Monica (52) begon pas 1,5 jaar geleden met lopen, nu doet ze vier marathons op één week

Sint-Truiden -

Al gedroomd om toch één keer in je leven een marathon uit te lopen? Monica Righelli (52) uit Sint-Truiden draait er haar hand niet voor om. Zij liep er begin januari vier op één week tijd. In mei wil ze in één dag Italië doorkruisen, van de west- naar de oostkust, een toch van 100 kilometer voor het goede doel.

Toon Royackers

“Of ik dan al heel mijn leven aan het trainen ben? Bijlange niet”, lacht Monica Righelli. “Ik ben anderhalf jaar geleden pas begonnen met lopen. Eigenlijk ben ik een laatbloeier. Ik zocht gewoon een uitlaatklep, want professioneel had ik al mijn dromen en uitdagingen wel bereikt. Ik verkoop vergaderfaciliteiten voor bedrijven en heb dus een nogal zittend beroep. Nu wou ik echt eens iets compleet anders en heel sportiefs doen. Zo groeide het idee om een marathon te gaan lopen. Natuurlijk verklaarde mijn omgeving mij voor gek. Op je vijftigste beginnen met marathons te lopen? Wie doet nu zoiets?”

Monica Righelli uit Sint-Truiden, dus. “En neen, ik heb me niet van de ene blessure in de andere gelopen. Integendeel. Ik ben heel goed begeleid door mijn loopcoach Serge Enckels van Any Body. Het geheim? Goede begeleiding, discipline en me na een tocht goed laten masseren.”

Monica Righelli met loopcoach Serge Enckels.© rr

Uitdaging

“In november vorig jaar heb ik dan mijn eerste marathon uitgelopen”, gaat Monica verder. “Dat ging fantastisch. Begin dit jaar ben ik naar Italië gegaan voor een loopwedstrijd. Daar heb ik vier marathons op vier dagen uitgelopen. Elke dag dus 42,2 kilometer aan één stuk rennen. Mijn snelste tijd was 4 uur en 14 minuten. Dat was niet altijd makkelijk. De laatste dag was het echt zweten. Toen heb ik me wel afgevraagd: waarom doe ik dit in hemelsnaam? Maar het is me wel gelukt en daar ben ik best trots op. Ik heb wat uitdaging nodig in mijn leven. En lopen brengt me enorm veel voldoening en energie. Dat komt me dan weer ten goede in het dagelijks beleid van mijn zaak.”

Palliatieve zorgen

De volgende uitdaging staat al op de agenda. “Op 25 mei ga ik de Passatore lopen, een loopwedstrijd van Firenze naar Faenza, dwars door het Italiaanse schiereiland. Alles samen zo’n 100 kilometer lang en dat op maximaal achttien uur tijd. We vertrekken om 15 uur, waarna we een nachtje doorpuffen. Het wordt lastig, maar om me scherp te houden, doe ik het voor een goed doel. Coach Serge Enckels heeft vijf jaar geleden zijn zoontje Kenric verloren. Sindsdien ondersteunt hij met zijn organisatie Vilomah kinderen in de palliatieve zorgen. De opbrengst van mijn sponsorloop van 100 kilometer wil ik daar graag aan schenken. Zo gaat de opbrengst van mijn zotte uitdaging toch naar een mooi goed doel.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer