“Wooncrisis in onderste lagen van private huurmarkt”

© fg

De Vlaamse Woonraad trekt aan de alarmbel over de nijpende situatie voor kwetsbare gezinnen op de private huurmarkt. De raad spreekt in een advies van een heuse “wooncrisis”

Het aanbod betaalbare private huurwoningen slinkt en de meest kwetsbare gezinnen glijden af naar het grijze wooncircuit. Het adviesorgaan pleit enerzijds voor structurele maatregelen zoals het versterken van de private huurmarkt en een “substantiële toename” van het sociale aanbod. Maar omdat de situatie zo “acuut” is, moeten er ook ingrepen komen op korte termijn.

Het probleem is op zich niet nieuw. Kwetsbare gezinnen hebben het vaak moeilijk om een degelijke en betaalbare woning te vinden. Op de sociale markt lopen de wachttijden op en op de private huurmarkt liggen de prijzen voor die gezinnen vaak gewoon te hoog. Daardoor zijn die gezinnen aangewezen op minder comfortabele en kwalitatieve woningen.

Vraag veel groter van aanbod

Volgens de Vlaamse Woonraad neemt het probleem de laatste jaren “hand over hand toe”. Zo slinkt het aanbod aan betaalbare private huurwoningen voor gezinnen met een laag inkomen. De huurprijzen lopen op en de vraag naar financieel haalbare woningen is vele malen groter dan het aanbod. Dat maakt het voor die kwetsbare gezinnen nog moeilijker om een betaalbare woning te vinden.

Door die toenemende druk in de onderste lagen van de huurmarkt - de Woonraad spreekt zelfs van een “wooncrisis met structureel karakter” - treden er verdringingseffecten op en riskeren de meest kwetsbare groepen af te glijden naar het grijze wooncircuit, “een circuit dat vaak verweven is met misbruik en illegaliteit”.

Huurdecreet

Volgens de Vlaamse Woonraad moet er ingegrepen worden. Er zijn structurele maatregelen nodig zoals een structurele versterking van de private woonmarkt en een “substantiële toename van het sociaal aanbod”. Maar omdat de situatie zo “acuut” is, zijn er ook ingrepen op korte termijn nodig. Zo moet de overheid vasthouden aan de bestaande instrumenten (zoals de huursubsidie), misbruiken in het grijze circuit aanpakken en veldwerkers beter begeleiden. De Vlaamse Woonraad hoopt ook dat het aangekondigde nieuwe huurdecreet van minister van Wonen Liesbeth Homans kan zorgen voor “de nodige waarborgen om het kwalitatief, woonzeker en betaalbaar wonen te ondersteunen”.

Vlaams parlementslid Michèle Hostekint (sp.a) roept minister Homans op om dringend met dat huurdecreet op de proppen te komen. “Na drie jaar wordt het tijd dat de minister eens met concrete maatregelen komt. De crisis in de huurmarkt wordt intussen enkel dieper en scherper”, aldus Hostekint.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen