Kappersfederatie wil zelfde prijzen voor mannen en vrouwen: “Reken per minuut”

© BELGA

Een vrouw zou niet méér moeten betalen voor een kappersbezoek dan een man, vindt kappersfederatie Febelhair. De organisatie roept kappers daarom op om tarieven te baseren op de hoeveelheid werk in plaats van op het geslacht van de klant.

Michiel Thijs

De meeste klanten vinden het haast normaal, maar een knipbeurt kost voor mannen in veruit de meeste kapsalons minder dan voor vrouwen. Ook wanneer een vrouw een korte of eenvoudige snit heeft of een man lange lokken. Onrechtvaardig, menen ze bij de Belgische kappersfederatie Febelhair, want vrouwenhaar is niet moeilijker te knippen dan mannenhaar, en langer duurt het ook niet noodzakelijk. “De technieken verschillen wel, maar dat rechtvaardigt het prijsverschil niet”, zegt Febelhair-voorzitter Charles-Antoine Huybrechts.

“We adviseren kappers om hun kosten als maatstaf te nemen voor hun prijszetting. Om rendabel te blijven, raden we een tarief van 1,30 euro per minuut aan”

Charles-Antoine Huybrechts

Febelhair-voorzitter

De sectororganisatie adviseert haar leden dan ook om niet het geslacht van de klant in acht te nemen, maar wel de hoeveelheid werk. “Of je nu een man of een vrouw knipt, uiteindelijk is de personeelskost – toch de grootste kostenpost – als werkgever hetzelfde. We adviseren onze leden dan ook om de kosten die ze hebben als maatstaf te nemen voor hun prijszetting. Om rendabel te blijven, raden we aan om 1,30 euro per minuut aan te rekenen aan de klant”, zegt Huybrechts.

Een tarief per minuut, dat klinkt niet bepaald transparant voor een klant. “Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de prijs op die manier geafficheerd wordt, want dan zou je als klant meer moeten betalen wanneer je kapper een keer trager werkt”, aldus Huybrechts. “Logischer is het om te werken met bepaalde forfaits voor specifieke diensten, zoals knippen, brushing, kleuren…”

Fiscaal struikelblok

Febelhair deed zijn oproep woensdagochtend in het consumentenprogramma Winwin op VRT Radio2, maar het prijsverschil tussen een mannen- en vrouwensnit is al langer omstreden. Zo diende een vrouw uit Mechelen in 2018 een klacht in omdat ze bij haar kapper voor hetzelfde kapsel veel meer moest betalen dan een man. Een jaar later wilde toenmalig minister van Gelijke Kansen Nathalie Muylle (CD&V) dat kappers niet langer aparte prijslijsten voor mannen en vrouwen hanteren.

“Gelukkig zal de fiscus de keuze voor de forfaitaire berekening dit of volgend jaar schrappen. Want het is niet alleen meer van deze tijd, maar het laat ook te veel zwartwerk toe”

Charles-Antoine Huybrechts

Febelhair-voorzitter

Dat ook werkelijk verbieden bleek moeilijker dan gedacht, want Febelhair noch de politiek kan kappers zomaar een nieuw tariefsysteem opleggen. Temeer doordat kappers momenteel zelfs nog de keuze hebben of ze hun fiscale aangifte op basis van hun werkelijke ontvangsten en uitgaven indienen, óf op basis van forfaitaire grondslagen. Omdat een kleine minderheid nog steeds voor die forfaitaire berekening opteert, waarbij de damescoupe duurder is dan een snit voor heren, wordt een vrouwensnit dus ook gewoonweg hoger belast dan een mannensnit.

“Gelukkig zal de fiscus de keuze voor de forfaitaire berekening dit of volgend jaar schrappen. Niet alleen is het niet meer van deze tijd, maar het laat ook te veel zwartwerk toe”, zegt Huybrechts. “Maar ook los daarvan speelt gewoonte een rol, de prijzen nu zijn te arbitrair bepaald. Dat moet beter kunnen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen