Weldra fietsvergoeding voor snelle elektrische fiets

© Brecht Van Maele

Snelle elektrische fietsen, de zogenaamde speed pedelecs, zullen binnenkort recht geven op een fietsvergoeding voor woon-werkverkeer. De federale regering dient weldra een wetsontwerp in om dat mogelijk te maken, zei Vlaams Mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) in het Vlaams parlement na een vraag van Björn Rzoska (Groen).

Snelle elektrische fietsen kunnen tot 45 km per uur halen en worden daarom beschouwd als bromfietsen. Daaruit volgen een reeks beperkingen in de wegcode, zoals de plaats waar ze mogen rijden, maar het heeft ook fiscale gevolgen.

“Bedrijven keren nog steeds geen fietsvergoeding uit voor een speed pedelec”, stelde Rzoska vast. Op die vergoeding zouden ze immers belastingen moeten betalen.

“Uit mijn laatste overleg met minister van Financiën Johan Van Overtveldt blijkt dat de federale regering de laatste hand legt aan een wetsontwerp, waarin wordt gezorgd voor een fiscale vrijstelling van de vergoeding voor het woon-werkverkeer”, antwoordde Weyts. “De speed pedelecs zullen ook worden beschouwd als sociaal voordeel en werkgevers zullen ze voor 120 procent kunnen aftrekken van hun belastingen.”

De fietsen moeten overigens niet worden verzekerd als bromfiets, ook al hebben ze een zogenaamde garageknop waarmee ze beperkt autonoom kunnen rijden, verzekerde de minister.

Rzoska was tevreden met het antwoord. “Ik hoop dat het niet te lang zal duren, want ik vrees dat er anders een aantal mensen gaan afhaken”, aldus de Groen-fractieleider. “Ik ben er van overtuigd dat dit een van de elementen is om de files aan te pakken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen