© BELGA

Lars van der Haar twijfelt niet over wie WK veldrijden gaat winnen: “Een plan voor de Belgen is echt niet aan de orde”

Zondag weten we wie Mathieu van der Poel opvolgt als wereldkampioen veldrijden. De kans is groot dat het de dominante Van der Poel zelf wordt. Lars van de Haar verwacht zelfs geen echte strijd om het goud.

Vincent Van Genechten
Bron: Wielerflits

De pitbull van Baloise Trek Lions eindigde vorig jaar in Hoogerheide net naast het podium. Daar wil Van der Haar in Tabor verandering in brengen. Het liefst met nog een derde Nederlander naast hem op het podium, zoals ploegmakker Joris Nieuwenhuis.

“Ik hoop gewoon dat ik een vrije koers kan rijden en dat ik mijn ding kan doen”, zegt hij bij Wielerflits. “Ik ga daarheen om in principe als tweede te eindigen en anders om mezelf in een positie te zetten om een fout van Mathieu te kunnen opvangen. De concurrentie voor het podium? Ik ben wel onder de indruk van wat Michael Vanthourenhout de laatste weekenden ineens laat zien. Hij rijdt ook altijd goed in Tábor. Thibau Nys kan de inspanningen die daar nodig zijn ook heel goed aan...Als hij zijn dag en draai vindt, kan hij ook maar zo als tweede eindigen. Dan heb je nog Eli Iserbyt, die ik in Benidorm zelfs nog een stuk beter vond dan Michael. Eli is enorm in orde en misschien is er door zijn Belgische titel ook wat stress verdwenen. Dan heb je nog Pim Ronhaar, Joris Nieuwenhuis en ikzelf. Naast Mathieu zijn er zes man die op het podium kunnen staan. Om zilver te pakken moet ik afrekenen met een hele rits renners die de afgelopen periode misschien wel ietsje beter hebben gereden dan ikzelf. Dat is niet gemakkelijk. Ik zal echt een superdag nodig hebben. Maar dat geldt door de kleine verschillen voor iedereen. Daar houd ik me aan vast.”

© BELGA

Op de vraag of Team Belgium zou kunnen wedijveren voor de regenboogtrui en dus Van der Poel in een tactisch steekspel zou kunnen verslaan, antwoordt Van der Haar resoluut ‘nee’.

“Dat is echt niet aan de orde. Mathieu kan echt vanuit elke positie alles goed maken. Als hij ook maar ergens een beetje zijn power kwijt kan, dan is hij voorgoed vertrokken. Als hij zijn normale niveau heeft, zoals bijvoorbeeld bij zijn eerste wedstrijd in Herentals, dan maakt niemand een kans. Alleen pech of een offday kan dat veranderen. Maar daarvan kan ik me alleen een keer de Koppenberg en de Wereldbeker Hoogerheide 2017 – toen ik won – herinneren. Als Mathieu hard genoeg doorrijdt, kunnen wij daarachter allemaal ons ding doen. Natuurlijk zal ik wel de Belgen eerst laten rijden, die ga ik niet terugbrengen. Maar als de kans zich voordoet, wil ik wel toeslaan zoals in 2015”, aldus de Nederlander.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer