Opmerkelijke spijtbetuiging van Mark Zuckerberg tijdens verhoor in Senaat: “Het is verschrikkelijk wat jullie hebben meegemaakt”

De bazen van de vijf techgiganten Meta, X, TikTok, Snap en Discord hebben woensdag in het Amerikaanse Senaat een spervuur van vragen moeten doorstaan over de gevaren van hun producten voor jongeren en kinderen. Zowel Democratische als Republikeinse politici menen dat de bedrijven te weinig doen om minderjarigen te beschermen tegen seksuele uitbuiting. Opmerkelijk was de spijtbetuiging die Mark Zuckerberg, het hoofd van Facebook en Instagram, daar deed.

mts, gjs

Bijna vier uur lang werden Mark Zuckerberg van Meta (Facebook, Instagram, Whatsapp), Linda Yaccarino van X (vroeger Twitter), Shou Zi Chew van het Chinese TikTok, Evan Spiegel van Snap (Snapchat) en Jason Citron van Discord door de senatoren op de rooster gelegd, die steven van leer trokken tegen de vijf bedrijfsleiders. “Er bestaat momenteel geen enkel instrument om deze bedrijven ter verantwoording te roepen. In plaats daarvan beperken ‘overlevenden’ en hun advocaten zich tot het smeken om veiligheid boven winst te stellen”, verklaarde commissievoorzitter en senator Dick Durbin.

Zuckerberg verklaarde dat Meta al veel inspanningen heeft geleverd om de veiligheid te verbeteren. “We hebben in totaal ongeveer 40.000 mensen in dienst die instaan voor de veiligheid, sinds 2016 investeerden we meer dan 20 miljard dollar.” Volgens Zuckerberg doet zijn netwerk ook meer dan wettelijk vereist in de strijd tegen pedocriminaliteit.

Maar de senatoren verwijzen naar interne documenten van de groep waaruit blijkt dat Zuckerberg geweigerd heeft om de teams te versterken die verantwoordelijk zijn voor het blootleggen van de bestaande risico’s voor adolescenten.

© Van links naar rechts: Jason Citron (Discord), Evan Spiegel (Snap), Shou Zi Chew (TikTok), Linda Yaccarino (X) en Mark Zuckerberg (Meta).

Het niveau van hypocrisie is onthutsend”, sprak senator Richard Blumenthal. Lindsey Graham verweet de Meta-baas “bloed aan de handen te hebben. (...) Uw product doodt mensen.” Uit een rapport van de universiteit van Stanford blijkt dat Instagram het belangrijkste platform is dat gebruikt wordt door pedofielen om beelden van kindermisbruik te verspreiden.

Excuses

In de senaatscommissie werden ook videobeelden getoond van getuigenissen van slachtoffers. Zuckerberg draaide zich bij zijn urenlang verhoor om naar de zaal, waar de ouders van slachtoffers zich verzameld hadden. “Ik verontschuldig mij voor wat u hebt moeten meemaken. Het is verschrikkelijk”, zei hij. “Niemand zou zaken moeten meemaken zoals jullie families. Daarom doen we er als industrie alles aan om zaken als deze te vermijden.”

Linda Yaccarino, die vorig jaar de rol overnam van CEO bij X, sprak haar steun uit voor een wetswijziging (STOP CSAM) waarbij slachtoffers van pedoseksueel misbruik de socialemediabedrijven kunnen aanklagen. “Als een moeder, deel ik de sense of urgency. Het is tijd voor een landelijke standaard die het delen van dergelijk materiaal bestraft.” Ze wees er wel op dat haar platform niet veel gebruikt wordt door kinderen en jongeren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer