Iemand van veilinghuis Christie's toont de duurst geveilde gitaar van Mark Knopfler
Avalon All rights reserved.

Gitaarcollectie van Dire Straits-frontman Mark Knopfler geveild voor meer dan 10 miljoen euro

De gitaarcollectie van de Britse muzikant Mark Knopfler, frontman van Dire Straits is geveild voor ruim 8,8 miljoen pond, omgerekend meer dan tien miljoen euro. De bijna 120 instrumenten gingen onder de hamer in veilinghuis Christie's in Londen. Het meest populaire exemplaar heeft bijna 700.000 pond opgeleverd. Een kwart van de opbrengst gaat naar goede doelen.

Topstuk in de veiling bleek de "Gibson Les Paul"-gitaar uit 1959. Die is geveild voor maar liefst 693.000 pond. Volgens veilinghuis Christie's is dat het hoogste bedrag dat ooit betaald is voor een gitaar van dat model. De waarde werd vooraf geschat op 300.000 tot 500.000 pond.

Een ander populair stuk was de "Les Paul" uit 1983: dat is de gitaar die Knopfler bespeelde voor de grote Dire Straits-hits "Money for Nothing" en "Brothers in arms". Met die gitaar trad Knopfler op tijdens het legendarische Live Aid-concert in 1985. Voor de "Les Paul" uit 1983 is 592.000 pond geboden en betaald.

Een beeld van Mark Knopfler met Dire Straits tijdens Live Aid 1985
1985 AP

In een persbericht van veilinghuis Christie's reageert Knopfler dat het "hartverwarmend is om te zien hoeveel de gitaren betekenen voor zoveel mensen". "Ik ben ook blij dat ze veel mensen plezier zullen blijven geven via de nummers die ik in de loop der jaren met hen heb opgenomen." Voor de veiling zei Knopfler al aan de BBC dat hij hoopt dat de nieuwe eigenaren van de gitaren hun instrument ook effectief gaan bespelen. "Het zou niet goed zijn als ze de rest van hun leven in een koffer blijven zitten."

Mark Knopfler wordt beschouwd als Ć©Ć©n van de meest virtuoze en invloedrijke rockgitaristen aller tijden, hoewel hij nooit gitaarles heeft gevolgd.Ā In april van dit jaar brengt hij zijn tiende soloalbum uit, dus hij denkt nog lang niet aan stoppen met muziek maken. "Wees gerust: ik heb niet al mijn instrumenten verkocht."

Knopfler heeft naast gitaren ook heel wat authentieke oldtimers verzameld. "Ik denk dat ik niet immuun ben voor verleiding", geeft hij toe aan BBC.

Een deel van de uitgestalde instrumenten bij veilinghuis Christie's
Avalon All rights reserved.

Meest gelezen