“1 miljoen euro nodig om oude dag te financieren”: hoe zorg je ervoor dat je op pensioenleeftijd voldoende kapitaal hebt?

Uit een recente analyse van De Tijd blijkt dat een verblijf in een rusthuis gemiddeld 2.100 euro per maand kost. Dat is veel meer dan het gemiddelde pensioen. “Daarom is het belangrijk om tijdens je carrière al te sparen voor jouw oude dag. Volgens onze berekeningen heb je zo’n 1 miljoen euro nodig”, zegt Franky Stevens, pensioenexpert bij het hr-bedrijf Mercer. Hoe spaar je zo’n groot bedrag bijeen?

Waarom is dit belangrijk?

Je kan op verschillende manieren sparen voor jouw oude dag. Veel werkgevers helpen je daarbij via de zogenaamde tweede pensioenpijler. Maar je kunt zelf ook sparen voor later. Via de derde pensioenpijler - het pensioen- en langetermijnsparen - kom je zelfs in aanmerking voor een belastingvermindering. Je kan dat natuurlijk ook op eigen houtje doen door te beleggen in bijvoorbeeld aandelen en ETF's.

Context: De prijzen van de Vlaamse woonzorgcentra zijn in een jaar tijd met 10 procent ge­stegen, leert de analyse van De Tijd. Voor een kamer betaal je nu gemiddeld 2.100 euro.

  • “Op pensioenleeftijd vallen we terug op een maandelijks pensioen. Dat zal voor de meeste mensen echter niet volstaan om de kost van een woonzorgcentrum mee te betalen. Je hebt immers ook op oudere leeftijd nog andere kosten, denk maar aan de hogere medische kosten", reageert Stevens tegenover onze redactie. "
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer