ANALYSE GOOTS. “Doumbia kan het nieuwe goudhaantje van Antwerp worden”

“Voor het eerst sinds ik analist ben, blijf ik met een quasi blanco blad achter”, knipoogde Patrick Goots (57) na de topper Standard - Antwerp, die op voetbalvlak teleurstelde. Gelukkig was er die ene klasseflits van de 19-jarige Mahamadou Doumbia. “Een openbaring. Hoe kon die jongen zo lang onder de radar blijven?”

LEES OOK. Doumbia doet het: Malinese middenvelder knalt Antwerp op heerlijke wijze naar zege tegen Standard

‘Veel sfeer voor de aftrap. Een bedrijvige Ejuke in de openingsfase en een wereldgoal van Doumbia iets voorbij het uur.’ Meer had onze huisanalist niet opgeschreven in zijn notitieboekje.

“Voor de rest veel middenveldspel, veel balverlies en weinig tot geen kansen. Standard was iets beter, maar in de zone van de waarheid even onmondig als Antwerp. Butez en Bodart keken werkloos toe.”

“Van Bommel zei achteraf dat zijn ploeg goed stond. In aanvallend opzicht vond ik het toch behoorlijk dramatisch. Antwerp miste het vernuft en de kracht van Janssen (die geschorst was, red.). Kerk is dan weer een schim geworden van de – op cruciale momenten – belangrijke winger die hij in het kampioenenjaar was.”

© Isosport

Vindt Goots het magere aanvalsspel zorgwekkend? “Neen, dit is een fase in de competitie. Antwerp scoorde drie keer in Leuven en vier keer thuis tegen Charleroi. Dat is niet eens zo lang geleden. Neem Janssen en de geblesseerde Balikwisha weg en de voorlinie boet aan ontzettend veel kwaliteit in. Als je desondanks toch kan winnen op Sclessin, waar veel topclubs dit seizoen sneuvelden, mag Antwerp gewoon blij zijn met het resultaat.”

De driepunter dankte de Great Old aan een wereldgoal van Doumbia, zoals Goots het al verwoordde. “De concurrentie centraal op het middenveld was natuurlijk groot, maar ik begrijp niet hoe die jongen zo lang onder de radar is kunnen blijven. Geen slecht woord over Milan Smits, maar Doumbia is een heel ander type. Hij toonde zijn goeie voeten en liet zich niet zomaar wegzetten. Onder druk wilde hij af en toe nog gevaarlijk wegdraaien. Dat noem ik dan een jeugdzonde.”

© BELGA

LEES OOK. BEKIJK. Met deze kruisraket stelt Mahamadou Doumbia (Antwerp) zich voor aan de voetbalwereld

Over de uitvoering van Doumbia’s doelpunt kan ‘Patje Boem Boem’ als geen ander oordelen. “‘t Was een schot zoals ik er in mijn carrière veel heb afgevuurd. (lacht) Zéker niet de makkelijkste poging, met een bal die terugrolde, maar hij raakte hem vol met de wreef, het lichaam volledig in balans. Een perfecte uitvoering. Alles samengevat vond ik Doumbia een openbaring. Hij kan het nieuwe goudhaantje worden op het Antwerpse middenveld.”

Door het puntenverlies van Club, Genk en Cercle deed de landskampioen een uitstekende zaak in het klassement. “En als Antwerp zondag van Club wint, komt het op gelijke hoogte van de ploeg die nu dé uitdager van Union voor de landstitel wordt genoemd. Zo zie je maar. Hoewel het dit seizoen allemaal wat minder is, staat Antwerp toch maar mooi in de top zes, én – in negen op de tien gevallen – ook in de bekerfinale. Dat is niet elke topclub gegeven.”

LEES OOK. REACTIES. Matchwinnaar Doumbia bedolven onder lof door ploegmaats en coach: “Dit doet hij bijna elke dag op training”

LEES OOK. COMMENTAAR. “Met een zondagsschot op woensdag verjoeg Doumbia de ‘doemp’ uit de Vurige Stede”

MEER OVER Royal Antwerp FC