Euronav krikt winst en omzet op in 2023

© Belga

Olietankerrederij Euronav heeft in 2023 meer winst en omzet geboekt dan een jaar eerder. In het vierde kwartaal daalde de omzet, maar puurde de Antwerpse rederij er wel meer winst uit, zo blijkt donderdag voorbeurs uit het nieuwste cijferrapport.

De jaaromzet van de rederij ging van 854,7 miljoen dollar in 2022 naar 1,24 miljard dollar. De nettowinst ging meer dan vier keer hoger van zowat 203,25 miljoen dollar naar 862,3 miljoen dollar.

In het slotkwartaal was er sprake van 270,9 miljoen dollar omzet tegenover 368,1 miljoen dollar twaalf maanden eerder. De winst ging van 235,1 miljoen dollar eind 2022 naar 410,9 miljoen dollar. Dat gemengd beeld is er ook ten opzichte van de analistenprognoses: de omzet in het slotkwartaal kwam onder de lat uit, maar de winst was dan weer hoger dan verwacht.

‘Zeer ondersteunende achtergrond’

“Verhoogde geopolitieke spanningen, langere tonmijlen en meer olie op het water in transit zorgden voor een zeer ondersteunende achtergrond tijdens het kwartaal. Deze factoren worden ondersteund door robuuste fundamentele factoren in de sector met betrekking tot het aanbod van schepen, de leeftijd van de wereldwijde vloot en de positieve jaar-op-jaargroei voor het verbruik van ruwe olie”, legt het bedrijf uit in het persbericht.

Het bedrijf keert geen dividend uit over het vierde kwartaal, in tegenstelling tot de voorgaande kwartalen. Euronav publiceert op 28 maart volledige jaarcijfers.

Op 7 februari moeten de aandeelhouders van Euronav stemmen over de overname van CMB.TECH. Euronav wil graag 1,15 miljard dollar op tafel leggen om de groene scheepvaartpionier over te nemen. CMB.TECH is een dochter van rederij CMB, die net als Euronav gecontroleerd wordt door familie Saverys. Euronav zet in op een vergroening van het bedrijf.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content