Stakingsactie op luchthavens veroorzaakt afgelaste of vertraagde vluchten

Ruim 1.000 vluchten afgelast of vertraagd door staking veiligheidspersoneel op Duitse luchthavens

Het veiligheidspersoneel van enkele grote Duitse luchthavens legt voor 24 uur het werk neer. De vakbonden eisen meer loon en een betere vergoeding voor overuren. Meer dan 1.000 vluchten zijn afgelast of vertraagd, waardoor 200.000 reizigers worden getroffen.Ā 

Duitsers die vandaag met het vliegtuig op vakantie vetrokken, zijn eraan voor de moeite.Ā De Duitse vakbond Verdi heeft de hele dag een landelijke staking uitgeroepen voor al het veiligheidspersoneel op de luchthavens. Daardoor kunnen reizigers niet door de security en dus hun vlucht niet halen.

Zo'n 1.100 vluchten zijn daardoor geannuleerd of ernstig vertraagd, waardoor ongeveer 200.000 reizigers niet (of met ernstige vertraging) op reis kunnen vertrekken. In totaal wordt er op 11 luchthavens in Duitsland gestaakt, waaronder ook in enkele grote internationale luchthavens zoals in Frankfurt, Berlijn en Hamburg. Op die luchthavens vertrekt de hele dag lang geen enkel vliegtuig.

De veiligheidsmedewerkersĀ eisen hogere lonen in de lopende onderhandelingen over de collectieve arbeidsovereenkomst. Ze willen een loonsopslag van 2,80 euro per uur en eisen een betere vergoeding voor overuren.

Ook openbaar vervoer

Duitsland wordt de laatste tijd wel vaker getroffen door stakingen in de vervoerssector. Vorige week legden treinmachinisten verschillende dagen het werk neer. Het was de langste spoorwegstaking in Duitsland ooit.

Op vrijdag zal in bijna heel Duitsland het openbaar vervoer opnieuw het werk neerleggen. Reizigers zullen geen gebruik kunnen maken van trams, metro's en bussen. Ook die staking gaat uit van de vakbond Verdi.Ā Ā 

De loononderhandelingen zitten voorlopig nog muurvast.

Demonstratie bij de luchthaven van Berlijn

Meest gelezen