Megadeal in Formule 1 is rond: Ferrari bevestigt komst Lewis Hamilton in 2025

Een superstunt in de Formule 1. Lewis Hamilton verruilt Mercedes ná 2024 voor Ferrari. Daar zal hij een duo gaan vormen met Charles Leclerc. Ferrari heeft het nieuws donderdag bevestigd.

Erik van Haren

Eerder op de dag werd al duidelijk dat de topdeal in kannen en kruiken was, na eerdere berichtgeving in Italiaanse en Spaanse media. Carlos Sainz zal na komend seizoen vertrekken bij Ferrari om de weg vrij te maken voor zevenvoudig wereldkampioen Hamilton.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Al jarenlang wordt er gespeculeerd over een overstap van de inmiddels 39-jarige Hamilton naar Maranello. De Brit heeft zijn liefde voor Ferrari nooit onder stoelen en banken geschoven. Afgelopen jaar verlengde hij zijn contract bij Mercedes tot en met 2025, maar tegenwoordig zitten er in zo’n beetje elke meerjarige Formule 1-verbintenis wel bepaalde clausules om voortijdig afscheid van elkaar te nemen. Mercedes heeft bevestigd dat Hamilton daar nu gebruik van maakt. Hamilton tekent bij Ferrari een meerjarige verbintenis. In 2026 gaan de regels in de Formule 1 op de schop.

“Het is de juiste tijd voor mij om deze stap te nemen en ik kijk uit naar een nieuwe uitdaging”, aldus Hamilton. „Ik zal de Mercedes-familie voor altijd dankbaar zijn. In het bijzonder Toto (Wolff, red.) voor zijn vriendschap en leiderschap. Ik ben nog honderd procent gemotiveerd om het beste uit dit seizoen te halen en van mijn laatste jaar voor Mercedes er één te maken om voor altijd te herinneren.”

Wolff voegt daar aan toe: “Als we kijken naar de relatie tussen team en coureur is onze samenwerking met Lewis de meest succesvolle ooit geweest in de sport. Daar kunnen we met z’n allen met trots op terugkijken. Lewis zal voor altijd een belangrijk onderdeel zijn van onze geschiedenis. We wisten dat onze samenwerking ooit zou stoppen en die dag is nu aangebroken. We accepteren Lewis’ beslissing om een nieuwe uitdaging aan te gaan en hebben samen nog een jaar te gaan, waarin we zo goed mogelijk willen presteren.”

Zwaait Hamilton weldra Mercedes uit?© Formula 1 via Getty Images

Hereniging met Vasseur

Hamilton debuteerde in 2007 namens McLaren in de Formule 1 en werd het seizoen daarna voor de eerste keer wereldkampioen. Sinds 2013 rijdt hij voor Mercedes. Afgelopen jaar eindigde Hamilton als derde in de WK-stand. Zijn laatste race-overwinning dateert alweer van 5 december 2021, toen hij als eerste over de streep kwam in Jeddah.

Komend seizoen rijdt Hamilton dus nog wel voor Mercedes, samen met George Russell. Bij Ferrari wordt hij herenigd met Fred Vasseur, die in 2006 zijn teambaas was in de GP2 toen Hamilton kampioen werd namens ART Grand Prix.

Hamilton en Ferrari-coureur Sainz.© Getty Images

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Formule 1