Trucker Philippe zit vier dagen vast op parking van Aldi door boerenprotest: “Ik zou op mijn verjaardag graag iets deftigs eten”

Truckchauffeur Philippe Van Slembrouck (62) uit Kortrijk heeft drie nachten doorgebracht op de parking van een Aldi-depot in de provincie Luxemburg. Boze boeren lieten er niemand buiten. “Ik heb zelfs geen slaapzak bij.”

Koen Baumers

“Veel mensen vragen respect voor de boeren, en dat heb ik ook. Maar respect moet van twee kanten komen”, zegt Philippe Van Slembrouck (62) uit Kortrijk. “Waar halen ze het recht vandaan om mensen te gijzelen?”

Enkele uren in de file, zoals heel wat andere mensen die terechtkwamen in een boerenblokkade? Nee, Philippe zit al sinds maandag vast in zijn vrachtwagen.

LIVE. Boerenprotest veroorzaakt hinder: volg het hier

“Ik moest maandag om 8 uur ’s ochtends palletten leveren in het depot van Aldi in Vaux-sur-Sûre (in de provincie Luxemburg, red.). Om 8.45 uur had ik gelost wat ik moest lossen en wilde ik doorrijden om nog te leveren op twee locaties in Marche-en-Famenne. Maar ik mocht niet meer van de parking af.”

Philippe in zijn cabine.© RR

En dat bleef zo. De hele dag en de hele nacht. En nog eens, en nog eens. “Omdat ik nog goederen aan boord had, mocht ik niet vertrekken”, vertelt Philippe aan de telefoon vanuit Vaux-sur-Sûre. “Er waren al boeren toen ik het terrein op reed. Dat vind ik niet normaal: ze hadden mij toen de keuze moeten geven als ze van plan waren om mij er niet meer af te laten. Dan had ik kunnen doorrijden en mijn baas kunnen bellen dat ik niet kon lossen.”

Geen slaapzak

Philippe zat in de val, zonder te weten voor hoe lang. “Ik ben zestien jaar geleden gestopt met internationaal transport: ik werd te oud om nog in mijn camion te slapen. Sindsdien doe ik dagritten. Dit was de eerste keer dat ik nog eens in de cabine moest slapen.”

Hij was er dan ook helemaal niet op voorzien. “Ik heb geen dekens, geen eten, geen andere kleren. Ik heb zelfs geen slaapzak mee. Gelukkig is er nachtverwarming.”

LEES OOK. Indrukwekkende dronebeelden tonen omvang van colonne tractoren in Brussel

Overleven op sandwiches

Ook qua het eten was Philippe niet voorzien. “Het is hier een depot, geen Aldi-winkel, en er is niks in de buurt”, zegt Philippe. “We kregen wel wat sandwiches van de Aldi en van de boeren hebben we ook af en toe eten gekregen. Eén keer is de politie geweest, en die hebben ons naar de Lidl gebracht. De truck hiernaast heeft een microgolf aan boord, zo heb ik toch twee keer warm gegeten.”

Hoe langer de “gijzeling” duurde, hoe minder het begrip voor de boeren. “Hoe zou je zelf zijn? Het is de manier waarop. Als ze Aldi wilden treffen, hadden ze moeten voorkomen dat ik kan lossen. Een chauffeur rijdt ook om zijn boterham te verdienen. Er staat hier zelfs een collega die elke dag eieren levert in dit depot. Van een kippenboer die nota bene zelf mee de boel hier blokkeert. En ook die chauffeur mag er niet af.”

Een luchtbeeld van de blokkade.© RTL

Philippe is jarig op deze donderdag, maar had ’s ochtends nog altijd geen zicht op het verloop van de vierde dag op de parking. “Ik zit er niet mee in om te werken op mijn verjaardag, maar er zijn wel prettigere dingen om te doen dan dit. Ik ben het nu goed gewoon om ’s avonds thuis te komen, een deftige douche te kunnen pakken en deftig te eten. Mijn vrouw vindt het ook ambetant. Eén of twee dagen oké, maar dit is al de vierde dag.”

LEES OOK. “Dié boeren hebben we niet gevraagd. Ik hoop dat ze snel vertrekken”: achter de schermen van de protesten

Na ons telefoontje kreeg Philippe een voorstel van de boeren: hij mag de parking af, maar alleen als hij zijn goederen laat staan. Philippe kreeg daar toestemming voor van zijn baas bij GDL Transport en kon deze voormiddag alsnog de terugrit aanvatten. Zonder oplegger.

Het uitzicht van Philippe, de voorbije dagen.© RR

’s Nachts werd er vuur gestookt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER