Op afgelegen plaatsen gingen de ‘supporters’ op een georganiseerde manier op de vuist met hooligans van andere voetbalclubs.© Belga, RR

‘Supporters’ van KV Mechelen veroordeeld voor freefights: ”Het is strafbaar, ook al geeft iedereen toestemming”

Mechelen -

De correctionele rechtbank in Mechelen sprak zich donderdag uit over een groep supporters van KV Mechelen die deelnamen aan zogenoemde freefights. Op afgelegen plaatsen gingen ze op een georganiseerde manier op de vuist met hooligans van andere voetbalclubs. Een van hen kreeg een celstraf, de anderen een werkstraf.

Stijn Van de Sande

De politie stootte per toeval op de freefighters. Bij het uitlezen van een gsm in een ander dossier vonden de speurders een groep met de naam ‘Bospeloton’ in de berichtenapp Telegram. Daarin zaten zeventien supporters van KV Mechelen die het hadden over freefights. Dat zijn georganiseerde gevechten tussen hooligans van voetbalclubs. In de groep werden onder meer hun t-shirts met het opschrift ‘Malinwa Hooligans’ besproken.

De zeventien leden werden gedagvaard voor hun betrokkenheid bij vier freefights in Sint-Truiden, Wetteren, Sinaai en in het Brusselse. Ze namen het daarin op tegen hooligans van Louvière, Sint-Truiden, Club Brugge en Cercle Brugge. “Omdat het georganiseerd was, gaat het voor ons om een vereniging van misdadigers. Deze freefights zijn strafbaar, ook al geeft iedereen toestemming”, aldus het openbaar ministerie tijdens de behandeling van de zaak in november.

Verschillende advocaten van de vechtersbazen riepen de sportexceptie in en vroegen dan ook de vrijspraak voor hun cliënte. “Wanneer er gevochten wordt binnen de muren van een boksclub dan is dat gerechtvaardigd. Eigenlijk zijn er maar weinig verschillen met wat er hier is gebeurd”, aldus advocaat Jomme Vaganée. “Het is een soort sportactiviteit waarbij er ook respect is voor elkaar.”

Duidelijke spelregels

“Na afloop schudt iedereen mekaar de hand en soms gaan ze zelfs samen op café”, aldus advocaten Saïd Aboulakil en Frédéric Thiebaut. “Er is toestemming van alle partijen, er zijn duidelijke spelregels en iedereen gedraagt zich als een sportbeoefenaar. Daarnaast zijn er overeenkomsten qua leeftijd, zijn er scheidsrechters aanwezig en is er een sporttenue dat wordt gedragen. Er mogen ook geen wapens gebruikt worden.”

De rechtbank veroordeelde de leider van de groep tot een celstraf van zes maanden. Die komt bovenop een straf die hij in Brussel kreeg opgelegd voor gelijkaardige feiten. Tien leden kregen werkstraffen tussen de 60 en 80 uur opgelegd en zes anderen kregen een opschorting.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen