Noodtoestand in Barcelona afgekondigd wegens droogte

In de agglomeratie Barcelona, de tweede stad van Spanje, is donderdag de noodtoestand afgekondigd wegens droogte in deze streek in het noordoosten van het land, waar het peil van de waterreservoirs kritiek laag staat.

gjs
Bron: BELGA

De beslissing van de autoriteiten, die door de Catalaanse minister-president Pere Aragonès werd bekendgemaakt, leidt tot nieuwe beperkingen op het waterverbruik van 6 miljoen inwoners van de agglomeratie en vooral van de industrie en de landbouw. 

“Catalonië kampt met de ergste droogte in een eeuw. We hadden nooit met zo’n lange periode van intense droogte te maken sinds we de metingen van de regenval bijhouden”, zei Aragonès op een persconferentie. Hij herinnerde eraan dat het al meer dan drie jaar amper regent in de regio. 

De voorraden met regenwater dat opgeslagen wordt om in droge periodes te gebruiken, zijn onder de drempel van 16 procent gezakt. De landbouw zal zijn waterverbruik met 80 procent moet verlagen, de industrie met 25 procent.

Het gemiddelde waterverbruik van de inwoners van 202 gemeenten is geplafonneerd, maar de watertoevoer wordt nog niet onderbroken. Tegen gemeenten die het plafond niet naleven, worden sancties genomen. Zwembaden mogen niet gevuld worden, behalve openbare zwembaden die elders water besparen. Het besproeien van groen is verboden, tenzij met niet-drinkbaar water en als bomen dreigen te sterven. Auto’s mogen niet gewassen worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER