© ATV

BASF stuurt deurwaarders om boerenblokkades te doorbreken, site weer deels bereikbaar

De site van BASF in de Antwerpse haven is weer beter bereikbaar. Na eerdere blokkades op woensdag en donderdag, zorgde een nieuwe actie op de A12 in Zandvliet vrijdag opnieuw voor grote hinder. De boeren hebben een parallelweg van de A12 vrijgegeven, waardoor vrachtwagens de site weer beter kunnen bereiken.

Jonas van Boxel

LIVE. Boerenprotest houdt ons land in de greep: volg het hier

BASF Antwerpen is met 600 hectare de grootste chemische productiesite van ons land. Maar omdat het praktisch op zijn eigen eiland ligt, is het relatief eenvoudig om de toegang af te snijden. “Door de blokkades aan de Zandvlietsluis en de Noordlandbrug is onze site sinds woensdagavond volledig ingesloten”, zei woordvoerder Lotte Dierckx donderdag. “Onze collega’s worden mondjesmaat en met veel vertraging doorgelaten. Door het verkeersinfarct dat is ontstaan, gaat dat heel moeizaam.”

Op de site werken 3.700 mensen. BASF Antwerpen ontvangt dagelijks ook zo’n 350 vrachtwagens, voor hen was er helemaal geen doorkomen aan. Het bedrijf zegt veel bezorgdheden van de boeren te delen. “Daar hebben we begrip voor, maar absoluut niet voor hun acties, die ons hard treffen. We bekijken of we de geleden economische schade op de actievoerders verhalen.”

LEES OOK. Schade bij Port of Antwerp-Bruges door aanhoudende blokkades bedraagt miljoenen euro’s: “Kan kwalijke gevolgen hebben”

Door het boerenprotest zat BASF een tijdlang volledig ingesloten.© Dirk Kerstens

Twee deurwaarders

Donderdagavond stuurde BASF een gerechtsdeurwaarder om de blokkades op te heffen. “We hebben steeds eerst voor overleg gekozen, maar toen bleek dat dit niet hielp, hebben wij beslist een deurwaarder in te schakelen om de blokkade met een bevelschrift te doorbreken”, zegt Dierckx.

Vrijdag kwam het in de vroege uurtjes echter tot een nieuwe actie, deze keer op de A12 in Zandvliet. “Onze site was in theorie bereikbaar, maar in de praktijk was dat zeer moeilijk door de grote verkeershinder in de omgeving”, zegt Dierckx. Daarom stuurde BASF een tweede keer een deurwaarder.

Die deurwaarder moest uiteindelijk niet in actie komen. Toen hij ter plaatse kwam, waren de protesterende landbouwers hun blokkade van de parallelweg naast de A12 al aan het opbreken. De deurwaarder had wel een gesprek met de boeren, die hebben aangegeven dat ze de parallelweg zullen vrijhouden en de situatie op de A12 niet verder laten escaleren. Ze blijven wel staan op de autosnelweg.

Ook vrijdag kwam een deurwaarder langs.© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER