Opvallend feestje aan boord van trein: jongeren klagen verhoogde tarieven aan

© BELGA

Voorzien van hapjes, bubbels en confetti, stelden de jongerenvakbonden donderdag de tariefverhoging van spoormaatschappij NMBS aan de kaak. Dertig jongeren van de Franstalige studentenfederatie FEF, CSC, ABVV-Jongeren en Jong ACV vulden de trein van 12.09 uur tussen Brussel-Zuid en Zaventem. Zo benadrukken ze dat een treinreis “een luxe is geworden” voor de jeugd.

Bron: BELGA

Op spoor 7 was de trein van 12.09 uur in Brussel-Zuid op weg naar Zaventem luchthaven gevuld met meer dan dertig jongeren, met flessen bubbels, hapjes en confetti onder de arm. De symbolische actie was bedoeld om te benadrukken dat het nemen van de trein “een luxe is geworden” voor veel jongeren.

Vanaf donderdag 1 februari verhoogt de NMBS haar tarieven met 5,9 procent. Volgens de spoormaatschappij houdt die verhoging rekening met de stijging van de consumentenprijsindex. Maar volgens FEF-voorzitter Emila Hoxhaj negeert die de realiteit van jongeren vandaag.

“Geconfronteerd met de groeiende onzekerheid waarmee vooral studenten geconfronteerd worden, kunnen velen van ons zich niet langer de kosten van een NMBS-ticket veroorloven, waarvan de prijs vorig jaar al gestegen was en vandaag nog steeds stijgt”, aldus Hoxhaj.

© BELGA

Concreet roepen de initiatiefnemers de Belgische regering op om NMBS-jongerenabonnementen in te voeren tegen een betaalbare prijs, naar het voorbeeld van vervoersmaatschappijen MIVB en TEC, die een jongerentarief aanbieden aan 12 euro per jaar. Bij De Lijn legt iemand tussen 12 en 24 jaar daarvoor nu 215 euro neer.

Naast de noodzaak om treinreizen voor iedereen toegankelijk te maken, benadrukten de organisatoren ook de uitdaging van de ecologische transitie. “We moeten mensen - ook de jongere generatie - kunnen aanmoedigen om het openbaar vervoer te gebruiken, dat veel duurzamer is dan de auto. Door de tarieven te blijven verhogen zal de NMBS niemand motiveren om de trein te nemen”, concludeerde de voorzitter van FEF.

© BELGA

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen