Oekraïne brengt Russisch oorlogsschip op Zwarte Zee tot zinken: “Een indrukwekkende aanval”

Oekraïne heeft in de nacht van woensdag op donderdag opnieuw een Russisch oorlogsschip tot zinken gebracht voor de Krim. Dat meldt de Oekraïense militaire inlichtingendienst GUR, die beelden vrijgaf waarop een drone te zien is die het schip nadert en tot ontploffen brengt.

sgg, mts
Bron: BBC, Belga

Het zou gaan om de Ivanovets, een klein oorlogsschip dat deel uitmaakt van de Zwarte Zeevloot van Rusland en dat werd ingezet om te patrouilleren op zee. Het schip zou enorme schade geleden hebben “als gevolg van een aantal voltreffers op de romp”, waarna het zou zijn gezonken.

Op de beelden die de Oekraïense inlichtingendienst heeft vrijgegeven is het moment van de inslag te zien, gevolgd door een grote explosie. “In de nacht van 31 januari op 1 februari 2024 hebben soldaten van de speciale eenheid Groep 13 van de defensie-inlichtingendienst van Oekraïne het Ivanovets-rakettenschip van de Russische Zwarte Zeevloot vernietigd”, schrijft de GUR bij de video. Nog volgens de GUR zou het schip 60 tot 70 miljoen dollar hebben gekost.

LEES OOK. LIVE. Volg hier al het nieuws over de oorlog in Oekraïne

Olexander Scherba van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de aanval tegenover de BBC al “indrukwekkend”. “Om 03.45 uur (02.45 uur Belgische tijd, red.) was er de eerste treffer en om 04.00 was de hele bemanning al geëvacueerd. Er was dus geen enkele kans dat het schip gered zou worden”, zei hij tegen de Britse openbare omroep.

Rusland van zijn kant heeft nog niet gereageerd op de berichten, maar de Russische militaire blogger ‘Voenkor Kotenok’ stelt op Telegram dat de boot is gezonken nadat hij driemaal is geraakt door drones.

LEES OOK. Hoe Oekraïne met technologische innovatie en robotten de oorlog wil winnen

Het Oekraïense leger heeft al herhaaldelijk Russische oorlogsschepen tot zinken gebracht of minstens ernstig beschadigd. Na een raketaanval op het hoofdkwartier van de Zwarte Zeevloot in de haven van Sebastopol afgelopen september was op satellietbeelden te zien dat de Russische marine een groot deel van haar Zwarte Zeevloot had verplaatst van de Krim naar de Russische Zwarte Zeehaven Novorossiejsk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER