Direct naar artikelinhoud
LiveblogBoerenprotest

Live - Boerenprotest. Drie politieagenten gewond geraakt tijdens boerenprotest • Verkeerssituatie in Brussel normaliseert: hinder op Brusselse ring

Live - Boerenprotest. Drie politieagenten gewond geraakt tijdens boerenprotest • Verkeerssituatie in Brussel normaliseert: hinder op Brusselse ring
Beeld Stefaan Temmerman/Lana Van Nieuwenhuysen

Het boerenprotest is nog niet gaan liggen. Met hun acties willen ze hun onvrede uiten over onder meer dalende inkomsten en steeds strengere Europese milieunormen. Lees alle ontwikkelingen in de liveblog hieronder. Download de app van De Morgen om meteen bericht te krijgen bij belangrijk nieuws.

• Opinie. Paniekvoetbal op kap van natuur, burger én boer haalt ons niet uit de landbouwmalaise


Achtergrond. Wil je als burger de boeren echt helpen? Dan moet je meer betalen voor hun producten

• Reportage. Verspelen de boeren met nieuwe acties hun krediet? ‘Onze afkeuring is nu groter dan de voorbije weken’

Live

  1. EU-ministers steunen administratieve vereenvoudiging voor landbouwers, maar willen meer

    De Europese ministers van Landbouw steunen de voorstellen van de Commissie om op korte termijn de administratieve lasten voor boeren te verminderen, maar vinden dat het Europese antwoord op de crisis in de sector daar niet mag stoppen. Er worden meer ingrijpende wijzigingen in het regelgevend kader in het vooruitzicht gesteld.

    De ministers vergaderden onder de druk van honderden protesterende landbouwers, die maandag de Europese wijk in Brussel hebben ingepalmd. In de aanloop naar de vergadering had de Europese Commissie - die nu eenmaal het initiatiefrecht heeft als het op Europese regelgeving aankomt - al een aantal kortetermijnmaatregelen voorgesteld om de administratieve lasten voor landbouwers te verlichten. Zo wil ze minder akkerbouwarealen laten omzetten in blijvend grasland en het aantal bezoeken van de nationale autoriteiten aan landbouwbedrijven verminderen.

    "De Raad vindt dat deze voorstellen in de goede richting gaan. Het is een eerste stap om op Europees niveau een snel antwoord te bieden aan de situatie waar de boeren voor staan, maar het is niet genoeg", zegt federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) achteraf. Hij zat de vergadering voor. "De Commissie wordt gevraagd haar voorstellen snel aan te vullen met nieuwe, nog ambitieuzere maatregelen."

    Zo is een meerderheid van de lidstaten gewonnen voor een aanpassing van verschillende duurzaamheidsvoorwaarden die met het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) gepaard gaan. Het gaat dan specifiek om de vereisten inzake minimale bodembedekking (de zogenaamde GLMC 6), gewasrotatie op landbouwland (GLMC 7) en braakligging (GLMC 8). Eerder had de Commissie al een nieuwe, tijdelijke afwijking voorgesteld van de vereiste om 4 procent van het akkerland braak te laten liggen.

    "De Commissie gaat deze bijkomende flexibiliteit koppelen aan de ecoregelingen uit het GLB, en dat is toch niet niets", zegt Clarinval. Die ecoregelingen bieden steun aan landbouwers die via hun bedrijfsvoering de Europese milieu- en klimaatdoelstellingen helpen bereiken.

  2. Verkeerssituatie in Brussel normaliseert: hinder op Brusselse ring

    Nu het nieuwe boerenprotest is afgelopen, komt het verkeer in en rond Brussel opnieuw op gang. Onder meer de Wetstraat en de tunnel Reyers-Centrum blijven wel nog dicht, meldt Brussel Mobiliteit.

    "Het verkeer in de Belliardstraat is genormaliseerd. De uitrit van de Troontunnel richting Belliardstraat is vrijgegeven en ook de Belliardtunnel richting E40/Tervuren is opnieuw open. De Wetstraat en de tunnels Reyers-Centrum, Tervuren, Jubelpark en Wet blijven nog dicht", aldus Brussel Mobiliteit. De politie waarschuwde eerder wel voor zware problemen op de grote verkeersassen.

    Op de Vlaamse snelwegen is het maandagavond niet uitzonderlijk druk. De filebarometer van het Verkeerscentrum klokt rond 17.20 uur af op 132 kilometer, wat gemiddeld is voor de avondspits op maandag. Volgens de VRT Verkeersredactie is er door het boerenprotest hinder op de Brusselse buitenring (tussen Anderlecht en Huizingen) en op de binnenring (tussen Zaventem en de aansluiting met de E411). Ook op de E40 naar Luik (tussen Sterrebeek en Boutersem) is er hinder.

    Tractoren in de Wetstraat, Brussel. Beeld Stefaan Temmerman/Lana Van Nieuwenhuysen

    Door de boerenbetoging waren ook een aantal metrostations van de MIVB gesloten. De openbaarvervoermaatschappij laat intussen via X weten dat de stations Schuman en Maalbeek opnieuw geopend zijn, maar dat een aantal buslijnen nog beperkt of lokaal omgeleid is.

  3. Drie politieagenten gewond geraakt tijdens boerenprotest

    Bij de rellen die vandaag ontstonden door de acties van de boze boeren in de Europese wijk in Brussel zijn drie politieagenten gewond geraakt, dat meldt de politiezone Brussel Hoofdstad in een persbericht. Eén van de agenten werd voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht en is tijdelijk werkonbekwaam.

    De politie zal ook camerabeelden analyseren om zo de relschoppers te proberen te identificeren.

    Er werden in totaal zo'n 900 tractoren geteld. De politie zal nu de camerabeelden van de stad analyseren om relschoppers te identificeren.

  4. Stro, eieren, vuurwerk en traangas: het Brussels boerenprotest in beeld

    Het boerenprotest is maandag in de Europese wijk in Brussel neergestreken. Gewapend met stro, eieren en vuurwerk werd er actie gevoerd. De politie moest meermaals het waterkanon en traangas inzetten. We zetten de meest opvallende beelden op een rij.

    Bekijk hier alle beelden.

    Beeld Stefaan Temmerman
  5. Politie stuurt laatste boeren op de Wetstraat weg

    De politie heeft de laatste boeren die nog rond een brandhaard stonden op de Wetstraat weggestuurd, zodat de brandweer het vuur kon blussen. Protesterende boeren hadden eerder op de dag net voor het Schumanplein een berg plastic en banden in brand gestoken. Dat veroorzaakte zwarte rookpluimen in het midden van de Europese wijk.

    De boeren dropen na wat aandringen af en beloofden volgende week terug te komen. Het afval van de boze boeren (stro, tractorbanden, lege blikken...) is net als enkele smeulende brandhaarden de stille getuige van een onstuimige protestactie.

  6. Eerste boeren keren huiswaarts: 'Uittocht zal nodige verkeershinder meebrengen'

    Omstreeks 15.00 uur keren maandag de eerste protesterende boeren in Brussel hun kar en zetten ze onder politiebegeleiding koers naar huis. Op de Brusselse kleine ring, ter hoogte van de Wetstraat, vertrokken enkele tientallen tractoren. Dat stelde een journalist van Belga ter plaatse vast.

    In de Wetstraat zelf en bij het Schumanplein zijn de tractoren wel nog altijd in groten getale aanwezig.

    Enkele tractoren die al een paar uur tegenover de politie stonden op de Etterbeeksesteenweg zijn ook vertrokken. Een tiental boeren staat daar momenteel nog onder de brug. Af en toe weerklinkt er nog een luide knal. De straat ligt vol met glas en afval dat in de richting van de politie is gegooid.

    De politie van de zone Brussel Hoofdstad Elsene waarschuwt in een bericht op X (het vroegere Twitter) dat de uittocht van de boeren met hun tractoren voor de nodige verkeershinder zal zorgen op de grote verkeersassen. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  7. Toegang naar Brussels Airport weer vrij

    De toegangsweg naar Brussels Airport, die geblokkeerd werd door een tiental tractoren, is vrijgemaakt. Dat meldt Brussels Airport. 

    De rotonde op de A201 richting de luchthaven van Zaventem werd enkele uren geblokkeerd. Er is wel nog steeds veel verkeershinder als gevolg van de blokkage. De luchthaven raadt aan om met de trein naar Brussels Airport te komen.

    Twitter bericht wordt geladen...

  8. Tractor probeert blokkade te doorbreken

    Een veertigtal boeren, die zich onder de spoorwegbrug op de Etterbeeksesteenweg in Brussel bevinden, hebben maandag omstreeks 13.20 uur nogmaals geprobeerd om de politieblokkade daar te doorbreken. Dat stelde een journalist van Belga ter plaatse vast. Er werd met vuurwerk en andere projectielen naar de politie gegooid.

    Een boer reed met een tractor vooruit, maar werd al snel opnieuw achteruitgedreven door het waterkanon. De politie gebruikte ook traangas om de boeren op afstand te houden.

    Het kat-en-muisspelletje tussen de boeren en de politie blijft ondertussen duren. Korte tijd later probeerden de boeren met vijf tractoren de politie nog eens te naderen, maar opnieuw werden ze tegengehouden door het waterkanon.

  9. Ook Spaanse landbouwers voeren mee actie in Brussel

    Een vijftigtal vertegenwoordigers van de Spaanse Landbouworganisatie Asaja heeft zich aangesloten bij het boerenprotest maandag in Brussel. Ook zij verzetten zich tegen het geplande Europese vrijhandelsakkoord met Zuid-Amerikaanse landen.

    "Waarom mogen boeren in andere landen pesticiden gebruiken voor hun producten die in de Europese Unie al lang verboden zijn?", luidt het. Daarnaast zeggen leden van Asaja in Brussel op straat te komen tegen "de administratieve lasten en bureaucratie vanuit Europa".

  10. Boeren blokkeren nu ook toegangswegen tot Brussels Airport

    De protesten van boerenbewegingen zijn nu ook overgewaaid naar de luchthaven van Zaventem. Daar zouden tractoren de rotonde aan de Vilvoordelaan en de A12 blokkeren  belangrijke toegangswegen tot de luchthaven. De blokkade wordt bevestigd door de woordvoerder van Brussels Airport, Ishane Chioua Lekhli.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Alle verkeer van en naar de luchthaven kan alleen nog via het viaduct van de A201. De op- en afrit van en naar Zaventem-Centrum en van en naar de luchthaven zijn geblokkeerd. Hierdoor worden er zware fileproblemen verwacht.

  11. Minister Clarinval en Europees commissaris Wojciechowski ontvangen jonge landbouwers

    Na afloop van de vergadering van de Europese ministers van Landbouw zullen Belgisch minister David Clarinval, die de vergadering voorzit, en Europees commissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski maandagmiddag een delegatie jonge boeren ontvangen. Dat valt te horen in de omgeving van Clarinval.

    Honderden boeren zijn maandag naar Brussel gekomen om druk te zetten op de Europese ministers, die zich onder meer buigen over een administratieve verlichting voor de sector. Er worden ook maatregelen op middellange en lange termijn besproken.

    Na afloop van de vergadering, omstreeks 14.30 uur, zullen minister Clarinval en Eurocommissaris Wojciechowski enkele jonge landbouwers ontvangen in het gebouw van de Raad van de EU, waar de ministerraad plaatsvindt.

    Doordat de protesterende landbouwers in de Europese wijk de confrontatie met de politie opzoeken, is de toegang tot het Raadsgebouw voorlopig geblokkeerd. Journalisten kunnen niet meer naar binnen vanwege de veiligheidsperimeter die de politie heeft ingesteld.

    Het einde van de ministerraad, met aansluitende persconferentie, wordt rond 14 uur verwacht.

  12. Situatie escaleert bij de Etterbeeksesteenweg

    Nabij de Etterbeeksesteenweg was de sfeer al een hele tijd grimmig, maar nu lijkt de situatie echt te escaleren. Enkele demonstranten gooien met alles wat ze kunnen vinden naar de oproerpolitie. Er wordt onder meer met flessen, maar ook met dranghekken en verkeersattributen gegooid. De amokmakers worden teruggedrongen met het waterkanon en met traangas.

    Beeld REUTERS
    Beeld Marc Baert
  13. Boeren bekogelen gebouwen Europese instellingen met eieren

    Protesterende boeren hebben het Lexgebouw, een van de gebouwen van de Europese instellingen in de buurt van het Schumanplein, maandagvoormiddag bekogeld met eieren. Dat stelde een journalist van Belga ter plaatse vast.

    Er is daarnaast een grote brandhaard op de brug van de Wetstraat over de Steenweg op Etterbeek. Een andere brand in het midden van de Wetstraat is na een interventie van de brandweer geblust. De gedoofde strobalen en tractorbanden liggen wel nog steeds in het midden van de weg.

  14. Zeker 900 tractoren in Brussel

    Uit een telling van de lokale politie blijkt dat er al zeker 900 tractoren aanwezig zijn in Brussel. 

    De brandweer is intussen de brandhaard op de Wetstraat komen blussen. Nabij het Schumanplein komt het tot opstootjes tussen demonstranten en politie.

    Beeld AP
    Beeld AP
  15. Wachttijden van een uur op Brusselse binnenring en E40

    Er zijn op dit moment nog zeker twee grote colonnes tractoren onderweg naar Brussel, met veel verkeershinder tot gevolg, meldt VRT NWS. Op de binnenring rond Brussel bij Anderlecht-Industrie moeten bestuurders rekening houden met een uur file. 

    Ook wie op de E40 vanuit Leuven rijdt, moet ter hoogte van Kraainem een uur geduld uitoefenen.

  16. In beeld: rook en stro in Europese wijk

    Een boer heeft een strobaal versnipperd, waardoor de Steenweg op Etterbeek in de Europese wijk in Brussel bedekt is met een laagje stro, zo stelt Belga ter plaatse vast.  Boze boeren staken vervolgens een deel van het stro in brand. Daardoor hangt er heel wat rook ter hoogte van de brug over de steenweg. Actievoerders gooien ook met bommetjes en licht vuurwerk.

    Ondertussen probeert de politie nog steeds de brandhaard op de Wetstraat te blussen met het waterkanon.

    Beeld Photo News
    Beeld BELGA
    Beeld Photo News
    Beeld BELGA
    Beeld BELGA
    Beeld BELGA
    Beeld BELGA
    Beeld BELGA
    Beeld REUTERS
  17. ▶ Politie zet waterkanon in, boeren breken door blokkade

    Video wordt geladen...

    Video wordt geladen...

  18. Boeren doorbreken politieblokkade en bekogelen politie met mest

    Enkele boeren zijn er met hun tractoren in geslaagd om in Brussel op het kruispunt van de Oudergemselaan en de Belliardstraat een politieblokkade te doorbreken. Dat stelt Belga ter plaatse vast.

    De politie laat nu in ijltempo versterkingen aanrukken. Ondertussen worden de politiemensen ook met mest bestookt, waardoor ze zich verder moeten terugtrekken.

    Beeld REUTERS
    Beeld BELGA
    Beeld REUTERS
    Beeld AP
  19. Al 300-tal tractoren aanwezig in Europese wijk

    Volgens de Brusselse politie zijn intussen zo'n driehonderd tractoren aanwezig in de Europese wijk. "Maar er gaan er waarschijnlijk nog honderden bijkomen in de loop van de voormiddag", aldus de politie van de zone Brussel Hoofdstad Elsene.

    De landbouwers gaan vandaag betogen aan het Brusselse Schumanplein. Momenteel zijn de boeren al massaal aanwezig in de Wetstraat, die door de stoet van tractoren is afgesloten voor het verkeer. De landbouwers hebben ook een mengsel van mest en banden uitgestort voor een politiebarricade aan de rand van het Schumanplein en stoken vuurtjes. De politie reageert door het waterkanon in te zetten.

    "Je moet de koe melken, niet de boer", zo staat ook te lezen op een spandoek dat op een van de landbouwvoertuigen hangt. Sommige deelnemers van het boerenprotest zijn afkomstig uit Italië, zo valt tot slot op te maken uit gele vlaggen van de Italiaanse landbouworganisatei Coldiretti.

  20. Sfeer slaat om: politie zet waterkanon in

    De politie heeft een ruime perimeter ingesteld ter hoogte van het Lexgebouw, iets voor de metrohalte Schuman in de Wetstraat. De sfeer in de hoofdstad begint intussen ook om te slaan. Onder luid getoeter steken de protesterende boeren onder meer rookbommen en vuurwerk af. De politie zet voor het eerst het waterkanon in.

    De politie zet het waterkanon in tegen protesterende boeren.Beeld BELGA
    Beeld REUTERS
  21. Boeren blokkeren Brusselse binnenring in Ruisbroek, stilstaand verkeer vanaf Halle

    Boze boeren hebben omstreeks 9 uur het verkeer volledig geblokkeerd op de Brusselse binnenring ter hoogte van Ruisbroek. Het verkeer richting Brussel staat ondertussen stil vanaf Halle. De wachttijden lopen er op van anderhalf uur tot een uur en drie kwartier. Dat is vernomen van het Vlaams Verkeerscentrum.

    Hinder is er ook op de E40 tussen Tienen en Heverlee, waar een colonne tractoren op weg is naar Brussel. Automobilisten moeten er rekening houden met meer dan een uur vertraging.

  22. Bijna 2 uur file op binnenring, ook hinder bij openbaar vervoer

    Verschillende colonnes tractoren rijden de hoofdstad op dit moment binnen. De verkeershinder is vooral groot op de binnenring rond Brussel, tussen Halle en Ruisbroek. Daar is sprake van twee uur vertraging. Op de E40 vanuit Luik bedraagt de wachttijd van Landen tot Tienen 20 minuten. In Brussel zelf is er vooral hinder op de kleine ring en op de Leuvensesteenweg.

    Ook het openbaar vervoer ondervindt hinder. Vervoersmaatschappij MIVB vraagt zo veel mogelijk de (pre)metro te gebruiken, maar laat ook weten dat de metrostations Schuman en Maalbeek, die zich midden in de Europese wijk bevinden, op politiebevel gesloten zijn. Buslijnen 56 en 64 rijden maar tot halte Ambiorix en buslijnen 12, 21, 56, 79 en 60 worden lokaal omgeleid.

    Twitter bericht wordt geladen...

  23. ▶ Zo gaat het er momenteel aan toe in de Brussel

    Video wordt geladen...

  24. Al tientallen tractoren op post, boeren stoken vuurtjes en plegen vandalisme

    Horden tractoren stonden deze ochtend rond 8 uur al rijendik tussen de Wetstraat en het Schumanplein. Ondertussen weerklinkt ook luid getoeter en worden de eerste (rook)bommetjes afgestoken. Er worden ook de eerste vuurtjes opgepookt, onder meer de pmd-zakken uit de buurt moeten eraan geloven. Een aantal boeren probeert een verkeerspaal tegen de grond te werken. Ondanks verwoede pogingen zijn ze daar vooralsnog niet in geslaagd.

    Ondertussen worden ook de eerste vuurtjes opgepookt.Beeld REUTERS


    Tractoren in de Wetstraat.Beeld BELGA
    Beeld BELGA

    De landbouwers gaan vandaag betogen aan het Brusselse Schumanplein, in de Europese wijk. De boeren voeren al verscheidene weken actie, tegen te strenge Europese milieuregels en dalende inkomsten. De landbouworganisaties vragen de Europese Unie onder meer om zich terug te trekken uit vrijhandelsovereenkomsten met Zuid-Amerikaanse landen.

    Beeld REUTERS
  25. Groen steunt boeren in eis om Mercosur-onderhandelingen stop te zetten

    De boeren krijgen steun van Groen in hun eis om de onderhandelingen over het vrijhandelsverdrag met de Zuid-Amerikaanse Mercosur-landen stop te zetten. "Mercosur draagt niet alleen bij aan de ontbossing van het Amazonewoud, het betekent ook oneerlijke concurrentie voor onze boeren", zegt Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout in deze krant. "Het kan niet dat we landbouwproducten importeren en spotgoedkoop op onze markt toelaten, terwijl ze niet aan dezelfde sociale, milieu- en dierennormen voldoen als die van ons."

    Groen eist dat België zich Europees verzet tegen het handelsakkoord. De partij wil het dossier deze week bespreken in de federale regering. Vaneeckhout: "De officiële Belgische positie is nu een onthouding vanwege verzet van Open Vld en MR. Maar als ze echt bezorgd zijn over de toekomst van onze boeren, dan houden ze Mercosur in de huidige vorm mee tegen." 

    Groen covoorzitter Jeremie Vaneeckhout in het Vlaams Parlement.Beeld Photo News

    In De ochtend op Radio 1 zegt Vaneeckhout dat N-VA en de liberalen momenteel "koud en warm tegelijk blazen": ze steunen enerzijds de landbouwsector, maar willen ook dit Mercosur-akkoord erdoor krijgen. "Als we de landbouw een belangrijke sector vinden, mogen we die niet kapotmaken met dit akkoord", zegt hij. "De enige manier om toekomstperspectief te bieden voor de landbouwers is de landbouw in een totaal andere richting te duwen. De voorbije dertig à veertig jaar zijn daarover dramatische keuzes gemaakt, onder andere door cd&v en Open Vld."

    Ook in het Vlaams Parlement zal Groen het dossier aankaarten. De partij wil regels rond ontbossing om het Amazonewoud te beschermen en het klimaatakkoord van Parijs moet een essentieel element worden, luidt het. Groen stipt aan dat er nu te weinig in het akkoord staat om Europa te beschermen tegen oneerlijke concurrentie.

  26. Tractoren op de Brusselse Grote Markt

    In Brussel zijn enkele tientallen tractoren luid toeterend het historisch centrum binnengereden, ook op de Grote Markt. Er worden vandaag opnieuw honderden tractoren verwacht in de hoofdstad, waar ze in de Europese wijk gaan actievoeren.

    Tractoren op Grote Markt.Beeld BELGA


    De boeren voeren al verscheidene weken actie, tegen te strenge Europese milieuregels en dalende inkomsten. De landbouworganisaties vragen de Europese Unie onder meer om zich terug te trekken uit vrijhandelsovereenkomsten met Zuid-Amerikaanse landen.

    Colonne tractoren in Europese wijk.Beeld AP
  27. Eerste landbouwers in Europese wijk, verschillende tunnels en metrostations gesloten in Brussel

    Door het landbouwersprotest zijn deze ochtend in Brussel al verschillende tunnels gesloten. De Reyers-centrumtunnel, Tervurentunnel, Jubelparktunnel en Wettunnel zijn sinds 6.00 uur afgesloten voor het verkeer richting centrum, zo meldt Brussel Mobiliteit op X.

    De politie heeft sinds 6 uur ook verschillende straten preventief afgesloten, om het verkeer zo vlot mogelijk te laten lopen. Het gaat meer bepaald om de Wetstraat tussen het rondpunt Schuman en de R20, de kleine Brusselse ring, net als de Reyerstunnel komende van de E40 richting centrum en de Jubelparktunnel richting de Wetstraat.

    “De kleine Brusselse ring kan op bepaalde momenten ontoegankelijk zijn voor het autoverkeer, evenals het kruispunt Kunst-Wet. Ook de straten in de omgeving van de Wetstraat en de Europese wijk kunnen verkeershinder ondervinden”, klinkt het.

    Twitter bericht wordt geladen...

    De landbouwers gaan betogen aan het Brusselse Schumanplein, in de Europese wijk. De eerste tractoren zijn al aangekomen. In totaal worden er honderden tractoren verwacht. Op de Brusselse binnenring bij Ruisbroek is een grote colonne tractoren onderweg. Automobilisten moeten rekening houden met grote vertragingen vanuit Halle. Volgens de RTBF zijn er momenteel ook vanuit Wallonië verschillende colonnes onderweg.

    Eerste tractoren in de Europese wijk.Beeld ANP / EPA

    Omdat er grote verkeershinder dreigt, raadt de politie pendelaars aan om zo veel mogelijk het openbaar vervoer te nemen, met een voorkeur voor metro en trein, of gebruik te maken van andere vervoersmiddelen. De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB verwacht vooral hinder op de tramlijnen en roept reizigers op metro of premetro te nemen. Metrostations Schuman en Maalbeek zijn wel afgesloten vandaag.

    Twitter bericht wordt geladen...

  28. Wat willen de boeren?

    De boerenorganisaties vragen de Europese Unie onder meer om zich terug te trekken uit vrijhandelsovereenkomsten, zoals met de Mercosur-landen. Vandaag bespreken de Europese ministers van Landbouw het verdrag tussen de EU en Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay dat als doel heeft goedkope producten op elkaars markt toe te laten. En dat is nefast voor West-Europese boeren "die al jaren veel inspanningen doen om ecologisch, duurzaam en veilig voedsel te produceren en door deze deal terug onder druk komen te staan om goedkoper te produceren", aldus de onafhankelijke jonge landbouwers.

    De actie is een initiatief van de Europese organisatie Via Campesina (ECVC), die kleine en middelgrote landbouwbedrijven vertegenwoordigt. Aan Vlaamse kant zijn het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), Boerenforum en de Verenigde Jonge Landbouwers vertegenwoordigd, de Boerenbond doet niet mee. Vanuit Wallonië nemen de belangrijkste boerenorganisaties deel. Deelnemers vragen verder onder meer eerlijke prijzen, een volwaardig landbouw- en voedselbeleid en een aanpassing van het stikstofdecreet. Tot slot eisen ze dat landbouwgrond agrarisch wordt gehouden en dus geen natuurgebied of bos wordt.

    "De antilandbouwpolitiek moet stoppen. Zowel voor de toekomst van de landbouw als voor de toekomst van ons land en de EU", aldus de onafhankelijke jonge landbouwers. "Wij hopen dat mevrouw Von der Leyen haar gezond boerenverstand teruggevonden heeft en dat ze beseft dat de landbouwsector een cruciale rol heeft in de toekomst van Europa."

  29. Boze boeren palmen opnieuw Brussel in: hele dag grote verkeershinder verwacht

    Brussel wordt vandaag opnieuw door boze boeren ingepalmd. Een van hun eisen: Europa moet het handelsakkoord met Zuid-Amerika begraven. Groen wil er een regeringszaak van maken.

    De Brusselse politie verwacht dat het boerenprotest bijna de hele dag voor grote verkeershinder zal zorgen in de hoofdstad en raadt af om met de auto naar Brussel te komen. Het openbaar vervoer is een betere keuze, al waarschuwt de MIVB dat ook een heleboel tram- en buslijnen verstoord zullen zijn. De metro rijdt normaal wel vlot.

    Bij een eerdere betoging in Brussel, op 1 februari, legden ruim duizend tractoren de hoofdstad lam. Hoeveel tractoren vandaag naar Brussel afzakken, is nog onduidelijk, maar het valt niet uit te sluiten dat het er evenveel of zelfs meer zullen zijn.

    Lees hier meer over de protestactie.

  30. Na het Vlaamse boerenakkoord: de toon is gezet voor een bitse verkiezingsstrijd

    Het nieuwe boerenakkoord lijkt vooral een zoethoudertje. Na de verkiezingen is het aan de volgende Vlaamse regering om te proberen landbouw en natuur te verzoenen. Een hele klus wordt dat.

    Lees hier de analyse.

    Beeld Thomas Sweertvaegher
  31. Waalse boeren plannen volgende week nieuwe acties

    De blokkades van de Waalse boeren in de provincie Luik zijn halverwege de namiddag opgeheven, maar de acties gaan volgende week verder. Dat zeggen de boerenorganisaties aan persagentschap Belga.

    De jonge boeren van FJA (Fédération des jeunes agriculteurs) organiseerden de blokkades en zijn vastberaden "de druk hoog te houden". "In Eupen waren we vrijdag met een vijftigtal tractoren, en dat is goed verlopen", zegt Baptiste Piron. "We hebben koelwagens gestopt om de herkomst van hun producten te controleren." De landbouwer zegt geërgerd en teleurgesteld te zijn over het gebrek aan concrete maatregelen.

    Nabij de verkeerswisselaar van Loncin, een belangrijk verkeersknooppunt in het Luikse, is hetzelfde geluid te horen. In de richting van Duitsland was het daar vandaag lang aanschuiven.

    "Er wordt geen vooruitgang geboekt, en de dag dat die er zal zijn, zullen jullie ons enkel nog op de velden zien", zegt Thomas Steffens. Zoals veel van zijn collega's zegt hij moe te zijn, door de vele acties van de afgelopen weken. "We zijn boeren, we zijn het gewoon om te werken en dit gaat ons niet tegenhouden. Maar we hebben ook werk op de boerderij: als zelfstandigen komt het ons niet goed uit om te betogen, maar we hebben geen keuze."

  32. Farmers Defence Force plant 'extremere acties'

    Boerenorganisatie Farmers Defence Force (FDF) reageert vrijdag razend op het landbouwakkoord dat de Vlaamse regering sloot met verschillende andere landbouworganisaties. "We zijn niet eens aan de onderhandelingstafel uitgenodigd", zegt Bart Dickens, voorzitter van de Belgische tak van FDF. "De landbouw wordt opnieuw opgeofferd. Hier gaan we het niet bij laten." Dickens kondigt dan ook "extremere acties" aan.

    Hoe die acties er concreet gaan uitzien, is nog niet duidelijk. "We gaan dit weekend aan tafel zitten en kijken hoe we dit aanpakken", zegt Dickens. De FDF-voorzitter waarschuwt wel voor een hard optreden, met "extremere acties" dan tijdens de afgelopen protestdagen.

    De onvrede over het akkoord is groot. "Ik heb deze nacht amper kunnen slapen omdat verschillende boeren me voortdurend opbelden", klinkt het. FDF kreeg ook geen uitnodiging voor de onderhandelingen met de Vlaamse regering. "En dat terwijl we toch over een achterban van 4.500 mensen beschikken", zegt Dickens misnoegd. "In mijn ogen is er daarom niet eens een akkoord. We zijn gewoon aan de kant gezet."

    FDF plant om opnieuw van zich te laten horen. Waar en wanneer blijft voorlopig een vraagteken. "We hebben ook iets groots gepland, maar dat is niet voor onmiddellijk", zegt Dickens. De actiebereidheid bij de misnoegde landbouwers is wel nog steeds groot, verzekert hij. "Ook de jagers en de motorcrossers hebben zich al bij ons aangesloten. Zaterdag is er een protest van de motorcrossers in Mol. Als landbouwers gaan we hen dan ook ondersteunen."

  33. 'Met dit akkoord zijn de boeren, noch de natuur geholpen'

    "Met dit akkoord zijn de boeren, noch de natuur geholpen. Integendeel", zo zegt Vooruit-parlementslid Bruno Tobback in een eerste reactie aan Belga op het landbouwakkoord tussen de Vlaamse regering en de landbouworganisaties. Hij vreest dat het akkoord "op juridisch drijfzand" is gebouwd en in strijd is met de Europese natuur- en milieudoelen. Tobback wijst ook op de risico's van de onderhandelingsdynamiek die de Vlaamse regering heeft gebruikt.

    Het bereikte landbouwakkoord is volgens Tobback geen goed nieuws voor de natuurbescherming, maar ook niet voor de boeren zelf. "Ik zie geen breuk met het landbouwmodel van de voorijbe decennia dat inzet op grotere intensivering, een model waarbij de Boerenbond van Vlaanderen het grootste varkenskot van Europa wil maken. Aan dat model, dat helemaal niet ten dienste staat van de gewone boer maar van enkele grote landbouwspelers, wordt niks veranderd", aldus Tobback.

    Bruno Tobback (Vooruit).Beeld Photo News

    Het Vooruit-parlementslid vreest ook dat de gemaakte afspraken, bijvoorbeeld rond water en bemesting, haaks staan op de Europees gestelde natuur- en milieudoelen. "Dit is juridisch drijfzand", klinkt het.

    Tobback is ook niet te spreken over de manier waarop de natuur- en milieuorganisaties zijn uitgesloten van het overleg. "De talrijke vrijwilligers en leden van Natuurpunt hebben een stevige klets rond de oren gekregen", aldus Tobback.

    Hij stelt zich ook vragen bij de manier waarop de regering het overleg heeft aangepakt. "Er is een dynamiek ontstaan waarbij je pas door de regering gehoord wordt als je met voldoende machtsvertoon druk uitoefent op de regering. Het kan misschien de poetshulpen inspireren, alleen hebben die geen tractoren van 100.000 euro".

    Vooruit-fractieleider Hannelore Goeman maakt op X een gelijkaardige opmerking: "Nog los van de inhoud: blijkbaar moet je dus de boel blokkeren voor de #regeringJambon luistert? Leerkrachten, eventueel toch eens bekijken hoe je de Wetstraat kan afzetten met een stoet oude schoolbanken en borden? 'T is dat er dan misschien écht iets verandert in ons #onderwijs".

    Twitter bericht wordt geladen...

  34. Laatste tractoren vertrokken uit Gentse haven

    In de Gentse haven zijn de laatste boerenprotesten voorbij. Dat meldt North Sea Port. De Zelzatebrug is ook ontruimd. Daar hadden een tiental tractoren plaatsgenomen, waardoor de ophaalbrug niet omhoog kon. Daardoor werden zeeschepen geblokkeerd.

    Donderdag waren ook een vijftigtal tractoren de Kennedylaan opgereden om de turborotonde aan Euro-Silo te blokkeren en de Cosmosrotonde aan ArcelorMittal.

  35. Natuurpunt: 'Wet van de straat is beloond'

    Natuurorganisatie Natuurpunt is "helemaal niet tevreden" met het landbouwakkoord tussen de Vlaamse regering en de landbouworganisaties. Volgens Jos Ramaekers, diensthoofd beleid van Natuurpunt, heeft de landbouwsector "een hold-up" gepleegd op de Vlaamse regering en wordt "de wet van de straat beloond". "Dit is niet voor herhaling vatbaar", aldus Ramaekers in De Ochtend op Radio 1.

    De natuur- en milieuorganisaties lieten de voorbije dagen al hun ongenoegen blijken over de manier waarop de Vlaamse regering het landbouwoverleg heeft aangepakt en over het feit dat organisaties als Natuurpunt en Bond Beter Leefmilieu (BBL) niet mee aan tafel zaten. Natuurpunt is daar "zwaar ontgoocheld" over, herhaalt Jos Ramaekers van Natuurpunt. "Je beloont de wet van de straat omdat de landbouw met tractoren de straten kan blokkeren en de economie kan stil leggen" aldus Ramaekers.

    Jos Ramaekers van Natuurpunt.Beeld Franky Verdickt

    "Hier is met één sector (de landbouwsector, red.) maatregelen genomen die meerdere sectoren aanbelangen", klinkt het nog.

    Dat de natuurorganisaties wél mee aan tafel zullen mogen schuiven bij de geplande werkgroep die zich moet buigen over het toekomstig grondgebruik in Vlaanderen, is volgens Natuurpunt wel een goede zaak. Maar dat er vanuit de landbouwsector nu de spreekwoordelijke hand gereikt wordt naar de natuurorganisaties, wordt toch met enige scepsis bekeken. "We nemen die uitgestoken hand aan. Maar na de hold-up van de Vlaamse regering door de landbouwsector is dat toch een uitspraak die we met de nodige voorzichtigheid benaderen", aldus Ramaekers.

  36. Kleinere acties landbouwers op Waalse snelwegen

    Landbouwers organiseren vanochtend filterblokkades op meerdere Waalse snelwegen, en dan vooral in de provincie Luik. Zo is het knooppunt van Loncin, dat de snelwegen E40, E42 en E25 verbindt, deels geblokkeerd. Dat leidt tot beperkte files.

    Ook op de E40 tussen Aken en Luik in Welkenraedt bij Eupen staat er een filterblokkade van een twintigtal tractoren.

  37. Filterblokkades in Gentse haven na 24 uur voorbij, enkel nog hinder voor scheepvaart

    De boerenprotesten in de Gentse haven zijn voorbij. Tot vrijdagochtend stonden er nog steeds filterblokkades op de R4, maar exact 24 uur na de start van de actie, zijn de landbouwers weer bijna allemaal vertrokken.

    De boeren hadden blokkades opgeworpen op de Cosmorotonde in Zelzate en op de Turborotonde in Gent-Zeehaven. De acties zouden 24 uur duren, al kon dat korter of langer zijn, afhankelijk van de resultaten van het overleg met Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA). Uiteindelijk zijn de versperringen nu wel weg. Enkel op de Zelzatebrug over het kanaal Gent-Terneuzen staan nog tractoren. Er is dus geen hinder meer voor het vrachtverkeer, maar de Zelzatebrug kan nog steeds niet opgehaald worden. De scheepvaart ondervindt wel nog altijd last van de actie.

  38. Vaneeckhout: 'Hier wint niemand mee'

    Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout reageert op X kritisch op het landbouwakkoord tussen de Vlaamse regering en de landbouworganisaties. "Old school Vlaams beleid. Natuur opofferen en boeren een rad voor de ogen door hun echte problemen niet aan te pakken", stelt Vaneeckhout. Volgens Vaneeckhout gaat de Vlaamse regering daarmee gewoon door op het pad dat tot de crisis voor landbouw en natuur geleid heeft. "Hier wint niemand mee. Wat ministers of belangenorganisaties ook vertellen", aldus nog Vaneeckhout.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Een gelijkaardig geluid bij Vlaams fractieleider Mieke Schauvliege. Zij heeft het op X over een zoveelste "krokusakkoord van de Vlaamse regering met fake oplossingen". "Voorstellen voor eerlijke prijzen voor boeren? Of om te voorkomen dat landbouwgronden omgevormd worden tot riante tuinen of privé-paardenweiden? Niet te vinden. Wel minder strenge milieuvoorwaarden", aldus Schauvliege.

    De woordvoerder van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) spreekt dat op X meteen met klem tegen en ontkent dat er met het akkoord wordt ingeboet op de ambities rond leefmilieu en klimaat. "Daar was de regering niet toe bereid".

    Schauvliege verwijst ook naar de pauzeknop op de aankoop van landbouwgronden voor natuur. "Maar waar blijft pauzeknop voor verkoop van landbouwgrond van overheden? 2 maten, 2 gewichten. En vooral. Verkeerde focus. Want intussen gaat afbraak natuur en milieu verder. Op kap van de gezondheid van elke Vlaming".

    Twitter bericht wordt geladen...

  39. Vlaamse regering klopt landbouwakkoord af

    De Vlaamse regering heeft dan toch een landbouwakkoord. De hoop van minister-president Jan Jambon (N-VA) is dat de boerenprotesten nu stoppen. Afwachten maar.

    Wat staat in het akkoord? Lees hier meer.