Onze reporter Esther de Leebeeck  in gesprek met enkele boeren: “Je  voelt toch aan alles dat de ze er genoeg van hebben.”
Volledig scherm
PREMIUM
Onze reporter Esther de Leebeeck in gesprek met enkele boeren: “Je voelt toch aan alles dat de ze er genoeg van hebben.” © Photo News

REPORTAGE. Onze reporter zag Brussels boerenprotest vanop eerste rij escaleren: “Gaan de dwazen van Europa nu eindelijk luisteren?”

“Als er geen reactie komt, staan we hier nog vijf dagen.” Vlijmscherp zijn ze, de 1.300 boeren uit binnen- en buitenland die afgezakt zijn naar Brussel om druk te zetten tijdens de Europese top. Vuurwerk, bommen, traangas, een kettingzaag en vernielingen: het werd de meest grimmige dag van het boerenprotest, merkte onze reporter ter plaatse. “Pas op! Ze gooien met een hamer!”

152 reacties

  • Bollen Stefan

    3 maanden geleden
    Veel mensen hebben het over de 'megastallen', mega multinationals met duizenden werknemers, vervuilende fabrieken, daar zegt niemand iets over. Als de boer steeds loon naarwerken had gekregen, waren er die ook nooit geweest. Het grote geld gaat naar de top. De boer staat onderaan de maatschappij en krijgt net genoeg om het te overleven. Zijn keel wordt toegenepen, als het dan teveel wordt, laten ze even los, zodat hij naar adem kan happen. Er wordt niet teveel voedsel geproduceerd, teveel import
  • Jef Verhulst

    3 maanden geleden
    De EU zou misschien beter eisen maar ook quota stellen op wat van buiten de EU ingevoerd wordt. Daar waar we hier voldoende van hebben hoeft niet ingevoerd te worden. Bovendien moet de prijszetting van landbouwproducten eens grondig herbekeken worden.
  • Marlene De Smedt

    3 maanden geleden
    Uit de manier waarop actiegroepen en supporters tegenwoordig het patrimonium beschadigen kan men afleiden dat onze beschaving op haar einde loopt. Enkel poen telt. Niemand die zich bekommert om de dieren die soms in erbarmelijke omstandigheden wachten op hun dood. Men vraagt ons wat wij kunnen doen om de boeren te steunen? Dit is geen goede manier om steun te krijgen. Nu wil men het stikstofakkoord uithollen waar zowel landbouw als industrie een inspanning zouden moeten doen.
  • Ives Ameel

    3 maanden geleden
    Boer heeft gelijk maar moet ook realist blijven je kunt niet blijven uitbreiden. Het echte gevaar voor de boer is dat de EU plannen smeed om goedkoop en zonder regeltjes, of regeltjes op papier, voedsel van lage loon landen in te voeren en onze boeren kapot te concurrenten net als ze met China doen valse concurrentie.
  • Mario Adams

    3 maanden geleden
    Als je je benadeeld voelt ga je de personen die je benadelen viseren, maar je gaat mensen die er niets mee te maken hebben en die ook hun brood moeten verdienen niet beginnen hinderen zoals met wegblokkades, blokkeren van winkelbevoorradingen, enz.. Dan verdwijnt mijn begrip en geduld voor het protest als sneeuw voor de zon. Elke EU burger is slachtoffer van de EU-geldwolven op één of andere manier.