© BELGA

Nog net op tijd: Adriano Bertaccini tekent vlak voor transferdeadline bij STVV

Adriano Bertaccini (23) wordt dan toch de nieuwe spits van STVV. Tot op de slotdag van de mercato werd er op clubniveau onderhandeld over de vraagprijs. Uiteindelijk kwam er toch nog een akkoord uit de bus, de topschutter van de Challenger Pro League komt over van RFC Luik en tekent een contract tot juni 2027 met optie bij de Kanaries.

Gunter Schoofs

STVV beloofde al maanden een nieuwe spits op Stayen, maar de Truiense fans bleven maar wachten op aanvallende versterking. Uiteindelijk werd er tot op de laatste dag van de wintermercato gewacht. Donderdagavond bereikten de Kanaries een akkoord met Adriano Bertaccini.

De Belgisch-Italiaanse spits kan zo zijn droom om op het hoogste niveau te spelen, alsnog waarmaken. Met zijn 1,73 meter is Bertaccini zeker geen type-Zahiroleslam, maar in de Challenger Pro League en op amateurniveau bij THES, bewees hij wel dat hij een neus heeft voor goals. Met elf doelpunten voert Bertaccini de topschuttersstand in de Challenger Pro League aan, voor onder andere Jelle Vossen. En net daar wringt het schoentje bij STVV al geruime tijd: spitsen die niet scoren.

Bertaccini (rechts) vond ook bij THES vlot de weg naar doel.© Karel Hemerijckx

1 miljoen euro

Sint-Truiden richtte zich de voorbije week nochtans op andere pistes. Want in Luik hield Pierre François tot donderdag voet bij stuk over de transferprijs. Bertaccini moest en zou 1 miljoen euro kosten, een som die men bij STVV resoluut te hoog achtte voor een speler die overkomt van een club uit de Challenger Pro League en nog alles te bewijzen heeft op het hoogste niveau. Zoals dat in de meeste transferdossiers gaat, deden alle partijen water bij de wijn in de laatste uren voor het sluiten van de transfermarkt waardoor er toch een akkoord uit de bus kwam. STVV legt 800.000 euro op tafel voor de aanvaller, die een contract tot medio 2027 met optie ondertekent op Stayen.

Dat er uiteindelijk toch nog een spits naar Stayen komt, is opmerkelijk. Thorsten Fink was ook deze week er nog niet van overtuigd dat zijn ploeg nog een extra aanvaller kon gebruiken, tenzij het een naam zou worden die een gigantische meerwaarde zou betekenen voor zijn groep. De reguliere competitie is immers voor meer dan twee derde opgeschoten. Bertaccini zal dus nog werk hebben om Fink al op korte termijn te overtuigen dat hij het systeem van de Kanaries snel oppikt.

Voor de Truiense fans is de komst van Bertaccini wel een opsteker. Aan de Tiensesteenweg was er nog weinig vertrouwen in andere spitsen als Fatih Kaya, Joselpho Barnes en Shinji Okazaki. Dat trio was dit seizoen samen goed voor … nul goals. (gus/pivan)

Aangeboden door onze partners