Gedeputeerde van Toerisme Igor Philtjens (Open VLD).© luc daelemans

Verkiezingen 2024

Gedeputeerde Philtjens wil van drie provinciale kiesdistricten één grote kieskring Limburg maken

Hasselt -

Schaal de drie kiesdistricten Hasselt, Maaseik en Tongeren voor de provincieraadsverkiezingen op tot één provinciale kieskring. Dat zegt Igor Philtjens (Open VLD). “Dan kan een Peltenaar op dezelfde kandidaten stemmen als een Tongenaar, en andersom”, zegt de gedeputeerde.

Anders dan bij de regionale en federale verkiezingen (9 juni) kan er bij de provincieraadsverkiezingen van 13 oktober niet binnen één provinciale kieskring worden gestemd. Limburg telt vandaag drie kiesdistricten, die samenvallen met de administratieve arrondissementen: Hasselt, Maaseik en Tongeren. In elk van die drie districten worden aparte kandidatenlijsten ingediend. Dit betekent dat een inwoner van Pelt of Bocholt niet op dezelfde provincieraadskandidaten kan stemmen als een inwoner van Zutendaal of Tongeren.

“De drie Limburgse kiesdistricten staan haaks op de in 2022 eengemaakte referentieregio Limburg. Daarom lijkt het me niet meer dan logisch dat we ook voor de provincieraadsverkiezingen evolueren naar één Limburgs kiesdistrict waar alle kandidaten voor de provincieraad zich aan elke Limburger kunnen aanbieden”, zegt Philtjens. “Een provincieraad en de daaruit samengestelde deputatie is er immers voor elke Limburger.”

Philtjens wijst erop dat Limburg een eengemaakte sociologische en politiek eenheid is. “We hebben niet enkel de referentieregio Limburg en het befaamde Limburggevoel, maar ook één sociale woonmaatschappij, één afvalintercommunale en één vervoersregio. Dit toont aan dat de indeling in drie Limburgse kieskringen totaal achterhaald is. Hoog tijd dus om die af te schaffen en de impact van de kiezer op het provinciebestuur te verhogen. De opschaling naar één Limburgs kiesdistrict zal daarbij helpen.”(yl)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer