Hoe is het om te wonen in Houthalen-Helchteren?

Wat weet jij over Houthalen-Helchteren, waar de gekende Noord-Zuidverbinding die Hasselt verbindt met het noorden van Limburg pal doorheen loopt? Niet veel? Dan vertellen we je in dit artikel graag hoe het is om te wonen in deze fusiegemeente.

Zimmo redactie
Bron: Zimmo

Facts & figures

In Houthalen-Helchteren wonen 31.803 mensen, daarmee is het wat inwoners betreft de elfde grootste gemeente van Limburg. De oppervlakte is 78,27 km2. Opvallende vaststelling: dat is op enkele vierkante meters na bijna exact zo groot als buurgemeente Beringen. Met die oppervlakte is Houthalen-Helchteren de tiende grootste gemeente van Limburg.

Houthalen-Helchteren is een fusiegemeente (sinds 1977) en bestaat uit slechts twee deelgemeenten: Houthalen en Helchteren, uiteraard. Houthalen bestaat naast het centrum uit de gehuchten Laak, Lillo, Meulenberg en Houthalen-Oost. Helchteren bestaat naast de kern (die grotendeels langs de Noord-Zuidverbinding ligt) nog uit het gehucht Sonnis.

In zo goed als elk van deze gehuchten vind je een kleuter- en/of lagere school. Houthalen-Helchteren telt daarnaast ook 4 middelbare scholen. Op zoek naar cultuur? Dan kan je voor een uitgebreid aanbod terecht in cultuurhuis Casino.

Houthalen-Helchteren kent niet echt een stadscentrum, al zijn er in de centra van Houthalen en Helchteren en verspreid over het grondgebied wel wat gezellige horecagelegenheden, culinaire zaakjes en een lokaal winkelaanbod te vinden.

Houthalen-Helchteren ligt zoals gezegd rond de Noord-Zuidverbinding, waardoor je in een kwartiertje in Hasselt bent en ook heel snel in het noorden van de provincie of Eindhoven geraakt. Houthalen-Helchteren heeft bovendien een oprit aan de E314 (Aken-Brussel), waardoor je ook snel op weg bent naar andere locaties in België, Nederland of Duitsland.

De highlights

Kelchterhoef, Hengelhoef en Molenheide: zowat elke Limburger kent deze prachtige natuur- en recreatiedomeinen waar je heerlijk kan wandelen, fietsen en tot rust komen in de natuur. Deze drie domeinen liggen allemaal in de gemeente Houthalen-Helchteren.

Bossen, (vis)vijvers, vakantiecentra en campings, een van de enige golfterreinen in Limburg en de gekende Plas van Kelchterhoef met zelfs strandjes rondom: in Houthalen-Helchteren komen rust- en natuurzoekers gegarandeerd aan hun trekken.

Ook liefhebbers van elektronische muziek kennen hun weg naar Houthalen-Helchteren: één keer per jaar wordt de Plas in Kelchterhoef omgetoverd tot het gekende Extrema Outdoor-festival.

Vastgoed in Houthalen-Helchteren

De Houthalen-Helchteren ligt zeer centraal in de provincie, is goed ontsloten met twee belangrijke verkeersassen die de gemeente doorkruisen en is omringd door prachtige bossen en waterpartijen. Toch liggen de prijzen om te wonen in Houthalen-Helchteren redelijk dicht bij het gemiddelde van de provincie. Gemiddeld betaalde je in 2023 € 328.517,43 om een huis te kopen in Houthalen-Helchteren. Een appartement kopen in Houthalen-Helchteren kostte in 2023 gemiddeld € 244.322,35. Een huis huren in Houthalen-Helchteren kostte vorig jaar gemiddeld € 1163,15 per maand. Een appartement huren in Houthalen-Helchteren gemiddeld € 815,14 per maand

De duurste deelgemeente is Helchteren, met een gemiddelde verkoopprijs van € 322.343 voor een huis. In Houthalen is de gemiddelde verkoopprijs € 277.953.

Wil je liever ergens anders wonen in de provincie Limburg? Zimmo heeft het grootste aanbod in deze provincie!

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer