Justitie

Twee woningen in Mechelen zwaar beschadigd na aanslag met brandbom

De brandweer had het vuur snel onder controle.© rr

Bij een nachtelijke aanslag met een brandbom zijn vrijdagochtend in de Kerkhoflei in Mechelen twee woningen zwaar beschadigd.

Sven Van Haezendonck

De Kerkhoflei is een zijstraat van de Liersesteenweg, niet ver van het stadion van KV Mechelen. Buurtbewoners werden er om iets over 2.30 uur gewekt door een zware knal. Al snel was duidelijk dat het om een aanslag met een brandbom ging die een brand veroorzaakte aan twee woningen en twee geparkeerde wagens.

Jongeman rende weg

“Een van onze buren zag dat er aan de overkant van de straat een jongeman stond te kijken. Die is vervolgens weggelopen via een straatje aan de overkant”, vertelt een van de buurtbewoners. Zij sloegen alarm bij de hulpdiensten. “De politie was onmiddellijk ter plaatse.”

Meteen daarna volgde een interventieploeg van de post Mechelen van de brandweerzone Rivierenland. De opgeroepen brandweer had het vuur snel onder controle.

“Wij hebben omstreeks 2.30 uur melding gekregen van een brand. Onze collega’s die als eerste ter plaatse kwamen, zagen vrij snel dat er een brandbom was gegooid. Welk projectiel er precies gebruikt is, zal nog moeten blijken”, vertelt Dirk Van de Sande, woordvoerder van de politiezone Rivierenland.

Jong gezin lag te slapen

In een van de woningen waren op het moment van de aanslag een moeder en haar drie kinderen aan het slapen. Zij waren erg aangedaan door de gebeurtenissen. Medische hulpverleners van een ambulance en de mug van het AZ Sint-Maarten ontfermden zich over hen. “De moeder en haar kinderen zijn voor een check-up overgebracht naar het ziekenhuis. Door de brand was er wat rook in hun woning gekomen”, zegt de eerste hoofdinspecteur.

De voorgevel van de twee getroffen woningen is zwartgeblakerd door de vlammen. Van een van de huizen raakte ook de voordeur zwaar beschadigd. De gebeurtenis doet sterk denken aan de aanslagen die in de loop van vorig jaar in Mechelen plaatsvonden en die werden gelinkt aan het drugsmilieu. “Of dat ook hier het geval is, kan de politie momenteel nog niet zeggen. Het onderzoek is gestart”, zegt Van de Sande.

Labo zoekt naar sporen

Om iets na 4 uur arriveerden de ontmijningsdienst van Dovo en het labo van de federale gerechtelijke politie op de plaats van de feiten. Een gedeelte van de Kerkhoflei bleef afgesloten om de technici hun werk te laten doen. Ook het parket van Antwerpen werd op de hoogte gebracht.