Premier De Croo: "Moment is nu wel gekomen om de blokkades op te geven"

Volgens premier Alexander De Croo (Open VLD) is het moment nu wel gekomen voor de landbouwers om hun blokkades op te geven. Dat heeft hij gezegd in "De ochtend" op Radio 1. Hij benadrukt dat er de voorbije dagen op verschillende niveaus met hen samengezeten is en dat het engagement er is om de komende weken samen te werken om op verschillende vragen en bezorgdheden verder in te gaan. 

Na een dag van veel boerenprotest in Brussel en op verschillende andere plaatsen in het land zetten de landbouwers vandaag hun acties verder. Zo wordt er nog gemanifesteerd aan de grensovergang met Nederland en in de haven van Zeebrugge. Voor premier De Croo (Open VLD) is het moment wel gekomen om af te ronden.

Hij erkent dat de boeren in een moeilijke situatie zitten. "Zij staan voor een lasagne aan regels: de Green Deal, de natuurherstelwet, pesticideregels, het stikstofakkoord."

"Hoe zorg je ervoor dat het behapbaar is voor hen? Ze hebben gigantische inspanningen gedaan, er komt nog heel veel aan en dat moeten we misschien iets beter in de tijd spreiden, maar zaken zoals de natuurherstelwet zijn fors bijgestuurd en dan moeten we kijken hoe die geïmplementeerd worden." 

"Hebben aangegeven waar er in de komende weken resultaat zal komen"

Zowel op het federale niveau als op het Europese niveau zijn er al gesprekken geweest met delegaties van landbouwers. "Wij hebben aangegeven waar er in de komende weken resultaat zal komen. Wat de administratieve lasten betreft: op 26 februari komen we met een voorstel en de prijsvorming (hun inkomen) is een onderwerp waar we in de komende weken op gaan werken." 

Volgens de premier is het niet zo dat er de voorbije jaren niets gedaan is om een oplossing te zoeken voor de problemen van de landbouwers. "Ik heb een klein jaar geleden gewaarschuwd voor de natuurherstelwet omdat ik goed gezien had wat de impact kon zijn. Ik heb toen gezegd: opgelet, we moeten een aantal bijsturingen doen en die zijn intussen ook gebeurd."

"Het is niet zo dat we nu pas in actie schieten, maar ik begrijp wel dat een jonge landbouwer zegt: die duurzaamheidstransitie, ik wil er deel van zijn - ik ken geen landbouwer die geen liefhebber is van de natuur, want ze leven van de natuur - maar geef me rechtszekerheid en een verdienmodel dat het mij mogelijk maakt om het te doen. Die opgekropte woede is nu naar buiten gekomen en voor heel veel van hun bezorgdheden - die legitiem zijn - proberen wij een oplossing te vinden."

"Met overleg zien we dat er zaken opgelost worden"

Alexander De Croo blijft ook achter de strategie staan om de blokkades in overleg te proberen op te lossen. "Meerdere distributiecentra zijn de voorbije uren vrijgegeven op basis van overleg, dat vindt ook plaats met betrekking tot onze havens. Onze aanpak is er om in overleg te gaan en dan zien we dat zaken opgelost worden. Ik ben niet voor confrontaties en het inzetten van het leger, ik denk dat dat tot weinig resultaat leidt."

Toch benadrukt hij dat vandalisme, zoals gisteren hier en daar gebeurde, niet kan en vindt hij dat het nu wel stilaan tijd is om de blokkeringen stop te zetten. "De vragen die de sector gesteld heeft, daar zijn we intussen of op ingegaan of we hebben een samenwerking opgezet met de sector om de komende weken met oplossingen te komen." Zo voert Europa de regel waarbij boeren 4 procent van hun akkerland braak moeten laten liggen voorlopig niet in.  

"Het signaal is gegeven, ook van onze kant. We hebben hen op federaal niveau en op Europees topniveau ontvangen. Ik zie dat vandaag de Vlaamse regering dat ook doet. Dat is echt een engagement van mijn kant en ook van EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen om de komende weken met hen te blijven samenwerken. Ik denk dat nu wel het moment gekomen is om de blokkeringen op te geven." 

Beluister het volledige gesprek in "De ochtend":

Meest gelezen