Ruim 14 procent van Belgische werknemers zegt gepest te worden

© Shutterstock

Ruim 14 procent van de Belgische werknemers zegt de voorbije zes maanden geconfronteerd te zijn met pestgedrag op het werk. Dat blijkt vrijdag uit een bevraging bij 2.000 werknemers van preventiedienst IDEWE.

gjs
Bron: BELGA

De meest voorkomende vormen van pestgedrag zijn het achterhouden van informatie waardoor werkinhoud wordt bemoeilijkt (10 procent), roddels (7 procent) en uitsluiting bij groepsactiviteiten of door collega’s (3 procent). Daarnaast halen de gepeste werknemers nog beledigingen, grappen en onaangename verrassingen aan.

Ongeveer evenveel mannen als vrouwen ervaren pestgedrag en er is ook amper verschil tussen oudere en jongere werknemers.

“Het aantal meldingen van ongewenst grensoverschrijdend gedrag is sinds 2021 stabiel gebleven, maar we zien wel een verschuiving in de verdeling van de soorten ongewenst gedrag”, klinkt het bij IDEWE. Zo zijn er minder meldingen over pesten op het werk (72 procent in 2021 tegenover 59 procent in 2023). 

Agressie

Er is vooral een sterke toename van vormen van agressie. Met name psychisch geweld steeg van 9,6 procent in 2021 naar 18 procent in 2023 en fysiek geweld van 4,4 procent naar 6,6 procent. De meldingen over ongewenst seksueel gedrag op het werk stegen van 10 procent tot 12,4 procent. Ook namen de meldingen rond discriminatie op de werkvloer licht toe, van 3,8 procent in 2021 naar 4,7 procent vorig jaar. 

Volgens Hilde De Man, verantwoordelijke psychosociaal welzijn bij IDEWE, kan die stijging wijzen op “meer prikkelbaarheid en minder verdraagzaamheid op de werkvloer, mogelijk omwille van verhoogde werkdruk met verhoogde stressreacties bijgevolg”.

IDEWE vraagt naar aanleiding van de #weektegenpesten aandacht voor het creëren van een veilig psychologisch werkklimaat. “In een werkomgeving waarin roddels, verbale agressie of pesten frequent voorkomen en ongemoeid worden gelaten, waarin weinig ruimte is voor waardering en erkenning en weinig begrip voor het maken van fouten, durven werknemers immers zichzelf niet meer zijn. Dan gaan ze zich minder goed in hun vel voelen, slechter presteren en in veel gevallen zelfs uitvallen of uitstromen”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen