actievoerders vullen klachtenformulier in aan Gents politiekantoor
© Gentse Coalitie voor Palestina

283 mensen in Gent dienen klacht in tegen Israëlisch bedrijf voor mogelijk illegale wapenlevering

In Gent hebben 283 mensen een klacht ingediend tegen de Israëlische rederij ZIM omdat die betrokken zou zijn bij illegale wapenhandel. De activisten zeggen dat er wapentransporten zijn gebeurd via de haven van Antwerpen. De politie van Gent bevestigt de groepsklacht en zal ze overmaken aan het federale parket. 

"Rederij ZIM voert wapens uit die bij het conflict in Gaza gebruikt worden", zeggen 283 actievoerders die een klacht indienen bij de politie van Gent. Het zou om doorvoer van buitenlandse wapens gaan én export van Belgisch militair materiaal. 

"België vormt een draaischijf van illegale wapenhandel. Eind november is er 16 ton buskruit vanuit Wallonië, via de haven van Antwerpen, naar Israël gebracht", zegt activiste Isabelle Vanbrabant. "De internationale en Vlaamse regels worden geschonden." 

De politie van Gent heeft de klachten gebundeld en doorgespeeld aan het federale parket. "We hopen dat er een onderzoek komt", zegt Vanbrabant. Er werden ook al groepsklachten ingediend in Antwerpen en Leuven. 

Vredesinstituut dringt aan op grondig onderzoek

"Het is te vroeg om te zeggen dat er illegale handel is", stelt Wouter Claes van het Vlaams Vredesinstituut, dat is het expertisecentrum over wapens in Vlaanderen. "De vergunning moet wel grondig onderzocht worden, want de actievoerders doen enkele opvallende claims." 

"Buskruit wordt niet alleen gebruikt voor militaire toepassingen, het kan bijvoorbeeld ook ingezet worden in de mijnbouw. Daar moet inderdaad duidelijkheid over komen."  

Meest gelezen