Direct naar artikelinhoud
NieuwsBuitenland

‘Kebabflatie’ doet Duitsers steigeren, tot in het parlement toe

Archiefbeeld ter illustratie.Beeld thinkstock

Het leven wordt duurder, de prijzen van producten in supermarkten zijn de voorbije jaren fors gestegen. Dat voelen ze ook in Duitsland, waar de döner kebab tot een symbool van de prijsstijgingen is uitgegroeid. De ‘kebabflatie’ kwam deze week zelfs ter sprake in het Duitse parlement.

Het is altijd een heerlijke − zij het ietwat vette − maaltijd geweest voor Duitsers. Sommigen noemen het zelfs hun nationale gerecht. Maar de döner kebab is nu een symbool geworden van de crisis in de kosten van levensonderhoud in het land, nadat hier en daar gewaarschuwd wordt dat het gerecht binnenkort meer dan 10 euro per portie kan kosten.

Duitsers zijn zo bezorgd over de stijgende prijzen dat kebab deze week werd besproken in de Bondsdag, het Duitse parlement. Hanna Steinmüller, parlementslid voor de Groenen, bracht de kwestie ter sprake nadat ze was benaderd door bezorgde leden van een frisbeeclub in Gesundbrunnen, een deel van haar kiesdistrict in Berlijn.

Een van de grootste zorgen van de frisbeespelers, vertelde ze de parlementsleden, waren de “gestegen kebabprijzen”, die naar schatting zijn gestegen van ongeveer 3,50 euro in 2022 tot minstens 6 euro in de afgelopen maanden. De laatste tijd hebben dönerkraampjes hun prijzen gestaag verhoogd om gelijke tred te houden met de stijgende kosten van ingrediënten, met name van tomaten en brood. In november waarschuwde een grote dönerproducent dat het een “luxegerecht” aan het worden is dat binnenkort weleens 10 euro zou kunnen gaan kosten.

“Ik weet dat dit voor veel mensen hier helemaal geen alledaags onderwerp is en dat ze er misschien soms minachting voor voelen. Maar ik heb ze beloofd dat we dit in ieder geval ook hier zichtbaar zouden maken”, zei Steinmüller.

Trotse traditie

In het buitenland wordt döner kebab vaak geassocieerd met een late hap tijdens een avond uit. In Duitsland heeft het gerecht echter een trotse traditie die teruggaat tot de jaren 60, toen het werd geïntroduceerd door Turkse gastarbeiders. Stukjes sappig vlees die van een braadspit werden geschraapt en geserveerd in een vuistvol brood met een verscheidenheid aan salades en sauzen. Of, zoals de Duitsers het gingen noemen: döner.

Vooral in hoofdstad Berlijn is het gerecht erg populair. Maar nu klaagt de lokale bevolking over hoe moeilijk het tegenwoordig is om een goede, eerlijke kebab voor 3 euro te vinden.