Douane onderschepte bijna 4,6 miljoen euro aan cash geld in 2023

themabeeld© BELGA

De cashhonden van de Belgische douane hebben vorig jaar 289 personen betrapt op niet of verkeerd aangegeven cash. Het gaat dan om sommen van meer dan 10.000 euro. In totaal onderschepte de dienst zo bijna 4,6 miljoen euro. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van de federale overheidsdienst Financiën.

rovn
Bron: BELGA

Het cashteam vond, zoals elk jaar, vooral eurobankbiljetten. Deze keer leverde dat een buit op van 3.281.285 euro. Verder ging het vooral om Amerikaanse dollar (ter waarde van 926.408 euro), Zwitserse frank (ter waarde van 228.255 euro) en Britse pond (ter waarde van 145.522 euro). Die laatste groep is sinds de brexit telkens bij de grootste, zeker nu het treinstation in Brussel-Zuid als grensovergang wordt beschouwd.

In 2022 onderschepte de douane net geen 4 miljoen euro, een jaar eerder bijna 10 miljoen euro. Dat de bedragen zo sterk schommelen van jaar tot jaar, is volgens woordvoerder Francis Adyns niet opmerkelijk. “Dat fluctueert enorm en het gaat dan meestal om enkele specifieke vangsten. Ik zou er zelf geen conclusies aan vastknopen.” 

Ieder jaar worden er 200 tot 300 mensen betrapt met grote sommen cash geld. Voor reizen van en naar de Europese Unie geldt een aangifteplicht voor contant geld ter waarde van minstens 10.000 euro, in eender welke munteenheid. Dezelfde regel is van toepassing op onbegeleide liquide middelen, bijvoorbeeld postpakketten met gouden munten of verhandelbare middelen aan toonder zoals cheques. Meestal betaalt de overtreder een onmiddellijke boete.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen