Kanaalzone Vilvoorde (archieffoto)
IMAGO/Werner Lerooy

Vlaanderen plant vier nieuwe ontwrichte zones

Vlaams minister van Economie en Werk Jo Brouns (CD&V) start de procedure op om vier nieuwe ontwrichte zones te melden bij de federale regering. Dat zijn regio's die getroffen worden door bedrijfssluitingen en/of zware collectieve ontslagen. Bedrijven binnen deze zones ontvangen een korting van 25 procent op de bedrijfsvoorheffing bij investeringen met nieuwe aanwervingen. De vier zones liggen in Limburg, de Kempen, de as Antwerpen-Brussel en West-Vlaanderen.

"We stellen vast dat de economische onzekerheid van de voorbije periode in verschillende delen van Vlaanderen spijtig genoeg heeft geleid tot grote herstructureringen", zo zegt minister Brouns. "Zo waren er ontslagen bij o.a. Sappi, Signify, Balta en Ideal, vaak met grote impact op de getroffen werknemers en hun familie". 

Vlaanderen telt momenteel drie ontwrichte zones (rond Genk, Turnhout en Vilvoorde). In die zones worden kmo's en grote ondernemingen vrijgesteld van 25 procent van de doorstorting van de bedrijfsvoorheffing gedurende twee jaar bij investeringen met nieuwe aanwervingen. 

In het najaar van 2022 werden de ontwrichte zones verlengd omwille van de energiecrisis, maar voor Genk en Turnhout loopt deze termijn al af eind oktober 2024. Daarom start minister Brouns nu de aanmelding voor vier nieuwe zones. "Deze nieuwe zones zullen voor de komende zes jaar een loonkostendaling mogelijk maken voor bedrijven die investeren en nieuwe jobs creëren", aldus Brouns. 

De vier nieuwe zones situeren zich in Limburg (zone rond Lanaken), de Kempen (zone rond Turnhout-Beerse), de as Antwerpen-Brussel (zone aan de Stad Antwerpen én zone in Machelen-Vilvoorde) en West-Vlaanderen (zone rond Wielsbeke) en zullen een looptijd kennen van zes jaar. 

Bedoeling is dat de nieuwe ontwrichte zones tegen uiterlijk 1 november 2024 kunnen ingaan.

Meest gelezen