In Kortenberg stierf een man van 49 bij een brand in zijn appartement. Ook zijn vrouw en zoontje waren kritiek.
Volledig scherm
PREMIUM
In Kortenberg stierf een man van 49 bij een brand in zijn appartement. Ook zijn vrouw en zoontje waren kritiek. © Vertommen

“We stevenen af op een dramatisch jaar”: al vier keer zoveel doden door brand in Vlaanderen

Er vielen dit jaar al negen doden bij woningbranden in Vlaanderen. Dat zijn er liefst vier keer zoveel dan in dezelfde periode vorig jaar. Opvallend: bij twee branden gingen de rookmelders af, maar konden de bewoners het alarm niet horen. Vanwaar zo'n stijging? Peter Van Rossum van Oscare vzw − dat de cijfers verzamelde − analyseert en geeft enkele tips om een brand in je woning te voorkomen.

7 reacties

  • Nicole Vogelaere

    3 maanden geleden
    Al die oplaadbare toestellen en steps die men in huis heeft. Ben zelf al eens verschoten van een zaklamp waarvan de batterij begon te smeulen terwijl die aan het opladen was.
  • Eric Grosemans

    3 maanden geleden
    karin verwimp, er zijn rookmelders die simultaan werken, gaat er één af, volgen de andere. Deze die bij mij hangen sturen zelfs een sms bij rookontwikkeling, als ik niet thuis ben, kan ik toch de brandweer verwittigen, en die zijn zelfs amper duurder dan gewone.
  • karin verwimp

    3 maanden geleden
    Rookmelders zijn niet de oplossing. Ze creëren een vals gevoel van veiligheid waardoor mensen onvoorzichtiger worden. Want de rookmelder zal wel afgaan. Maar in huis met gesloten deuren en degelijke plafonds hoor je dat ding niet altijd in je slaap. En kan het zijn dat die boven te laat begint te janken. Bij mij komen die krengen er niet in. Zodat ik alert blijf voor vreemde geluiden en geuren. En zorg dat alles veilig is voor ik op m'n strozak kruip.
  • Ronny Van Looy

    3 maanden geleden
    Enkele preventieve handelingen ter voorkoming van huisbranden, kunnen deze cijfers sterk doen dalen..bv. geen machines in huis laten draaien als je vertrekt en dat zijn niet de 'ouderen'.
  • Raymond Van Dooren

    3 maanden geleden
    Er zijn vele oorzaken te benoemen voor deze trieste tendens. Maar het zal moeten beginnen bij het plaatsen van rookmelders en oudere mensen instrueren wat te doen als een rookmelder af gaat.