Kind en Gezin helpt ouders omgaan met "opvoedstress"

Kind en Gezin lanceert een sensibiliseringscampagne rond opvoedstress. De campagne wil ouders helpen om beter te leren omgaan met stress, én richt zich ook tot alle anderen die mee kunnen zorgen voor wat extra zuurstof. Kapitein Winokio maakte een campagnelied.

Ouders hebben veel ballen in de lucht te houden, en er ligt veel druk op hun schouders. Werken, gezond eten aan hun kroost voorschotelen, sporten, zorgen dat de kinderen mee blijven op school, dat ze hobby’s hebben... En door sociale media lijkt het soms alsof iedereen alle tijd en energie heeft om perfect te zijn.

Concrete tips

Kind en Gezin wil met deze campagne elke ouder een hart onder de riem steken, en ook concrete tips geven. Zo is het belangrijk om je eigen stressniveau te leren herkennen, en het op die manier ook beter onder controle te leren houden.

De verschillende stressniveaus gaan van groen tot rood, zegt woordvoerster Nele Wouters. “In de groene zone voel je je goed en lukt het om alle rollen te combineren. In de oranje zone merk je dat je misschien wat kortaf wordt. Op dat moment moet je eigenlijk even iets zoeken dat je energie geeft, zoals even een frisse neus halen of je lievelingsmuziek opzetten. Op die manier kan je vermijden dat je naar rood gaat.”

Druk

De maatschappij legt veel druk op ouders. Er wordt verwacht dat ze blijven werken, en er zijn ook steeds meer wetenschappelijke inzichten over wat een kind nodig heeft, zegt kinderpsychiater Binu Singh (UPC KU Leuven). “We weten bijvoorbeeld dat de eerste duizend dagen in het leven van een kind heel belangrijk zijn. De verantwoordelijkheid neemt dus toe, en die komt vooral bij de ouders terecht."

Want ouders staan er meer dan vroeger alleen voor om hun kinderen op te voeden. Dat komt onder meer omdat veel grootouders nu langer werken en dus minder beschikbaar zijn.

De verantwoordelijkheid neemt toe, en die komt vooral bij de ouders terecht

Kinderpsychiater Binu Singh (UPC KU Leuven)

De campagne richt zich daarom ook naar de omgeving van het gezin, zegt Nele Wouters. “Wie ziet dat een ouder het lastig heeft, kan met een klein gebaar, een luisterend oor, een helpende hand, vaak een wereld van verschil maken.” 

Ook professor Vanderhasselt wijst erop dat een gezin wel degelijk ondersteuning nodig heeft: “Niet alleen in het praktische, maar ook in het emotionele. Je moet als ouder ergens te rade kunnen gaan over hoe je een bepaalde situatie het best aanpakt.” Mensen met een kleiner netwerk kunnen daarvoor ook altijd terecht in een Huis van het Kind. Daar werken verschillende organisaties samen om gezinnen te ondersteunen.

Campagnelied van Kapitein Winokio

Kapitein Winokio heeft voor de gelegenheid een lied gemaakt dat zich richt tot de ouders: “4-4-4”. Die titel verwijst naar de tip om in stresssituaties vier seconden in te ademen, je adem vier seconden vast te houden en dan vier seconden uit te ademen. Op opvoedstress.be bundelt Kind & Gezin nog meer concrete tips.

Meest gelezen