Source: REUTERS

Villa Certosa van Italiaanse oud-premier Berlusconi staat te koop voor 500 miljoen euro

De kinderen van de overleden Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi hebben zijn Sardijnse Villa Certosa te koop gezet. Vraagprijs: 500 miljoen euro. Berlusconi heeft er in het verleden verschillende toplui ontvangen, onder wie de Russische president Vladimir Poetin. 

Wie nog op zoek is naar een tweede verblijf in Italië, heeft geluk: de Villa Certosa op het eiland Sardinië van de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi staat sinds kort te koop. Al moet de geïnteresseerde koper een goed gespijsd spaarvarkentje hebben. De kostprijs van de villa ligt op 500 miljoen euro.

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi was een Italiaanse politicus en een op zijn zachtst gezegd opvallende figuur. Doorheen zijn leven beoefende hij verschillende jobs. Hij begon als stofzuigerverkoper en charmezanger, maar werkte zich uiteindelijk op tot mediamagnaat en politicus. Hij richtte de rechts-populistische partij Forza Italia op en schopte het uiteindelijk verschillende keren tot premier van Italië.

Berlusconi was echter in heel wat schandalen verwikkeld. Het Italiaanse gerecht vervolgde hem voor een twintigtal rechtszaken, gaande van corruptie en belastingsontduiking tot de beruchte "bunga bunga"-seksavonden met prostituees.

Tijdens een van die feestjes zou Berlusconi seks hebben gehad met de 17-jarige "Ruby", maar hij werd vrijgesproken omdat er te weinig bewijs was dat de Italiaan op de hoogte was van haar leeftijd.

In juni 2023 overleed Berlusconi op 86-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Milaan.

De villa is bijzonder groot en luxueus. Het domein heeft de grootte van zo'n 80 voetbalvelden en loopt uit op de Middellandse Zee. Er zijn meer dan 68 kamers voor de eigenaar en zijn gasten. Die kunnen zich vermaken op de tennisvelden, in de zwembaden of in het amfitheater dat in de tuin staat. Ergens op het domein is zelfs een werkende vulkaan te vinden.

Een plek om mee uit te pakken dus, en dat is wat Berlusconi ook deed. Verschillende wereldleiders hebben de villa bezocht of er een korte vakantie genomen. Onder meer de Amerikaanse oud-president George W. Bush en de voormalige Britse premier Tony Blair zijn er geweest. Voor die laatste gaf Berlusconi zelfs een persoonlijke vuurwerkshow, waarbij "Viva Tony" in de lucht werd gespeld.

De Russische president Vladimir Poetin, met wie Berlusconi een goede band had, kwam er zelfs meermaals tussen 2003 en 2010. Ook na de invasie van Oekraïne bleef de Italiaan het voor Poetin opnemen.

Source: REUTERS

Erfenis van de hand doen

In het verleden is de villa al enkele keren te koop aangeboden, onder meer in 2010 en 2015. Volgens Italiaanse media had een lid van de Saudische koninklijke familie al eens een bod van 500 miljoen euro uitgebracht, maar dat had Berlusconi destijds afgeslagen.

Naar verluidt zouden er al verschillende geïnteresseerden zijn om de villa op te kopen. Onder meer enkele Saudische, Indische en Amerikaanse miljardairs hebben hun interesse al laten blijken. 

Sinds zijn overlijden hebben de kinderen van Berlusconi al verschillende delen van zijn erfenis te koop aangeboden. Berlusconi had onder meer een verzameling van ongeveer 25.000 schilderijen, al zou een groot deel daarvan weinig waard zijn binnen de artistieke wereld. 

Villa Certosa is alvast niet het enige landgoed van de Berlusconi's. Zo zijn er nog Villa Campari in de buurt van het Lago Maggiore, en Villa Macherio nabij Milaan. Ook Arcore, het huis waar Berlusconi de laatste 50 jaar het vaakst woonde, zal in de familie blijven.

Source: Associated Press
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen