© Joren De Weerdt

150 tractoren verzamelen in Sint-Katelijne-Waver voor protestactie: “Een volledige blokkade van de R6 kwam er niet”

Sint-Katelijne-Waver -

In Sint-Katelijne-Waver verzamelden vrijdagavond zo’n 150 tractoren op de parking van veiling BelOrta. Van daaruit gingen ze in colonne en begeleid door de politie richting de R6. De politie had eerder op de dag opgeroepen om de omgeving te vermijden, maar een blokkade van de R6 door de boze boeren kwam er uiteindelijk niet.

Stijn Van de Sande

In landbouwkringen en via sociale media werd er vrijdagmiddag opgeroepen om te verzamelen aan veiling BelOrta voor een groot boerenprotest. Het initiële doel van de landbouwers was om de R6 te blokkeren, maar zover kwam het niet. “We hebben ter plaatse goede afspraken kunnen maken met de land- en tuinbouwers”, zegt Jelle Cotemans, korpschef van de politie Bodukap. “Zo konden we voorkomen dat de R6 geblokkeerd werd.”

© Joren De Weerdt

“Het was voor ons belangrijk dat er niets beschadigd zou worden en dat de R6 op zijn minst gedeeltelijk open zou blijven voor het verkeer, in de eerste plaats voor de bereikbaarheid van het AZ Sint-Maarten”, vult burgemeester Kristof Sels (N-VA) aan. “Daar hadden de boeren begrip voor, net zoals wij begrip hebben voor hun ongenoegen. We zijn uiteindelijk tot een vergelijk gekomen waarbij de land- en tuinbouwers in colonne met hun tractoren over de R6 mochten rijden.”

Het boerenprotest in Sint-Katelijne-Waver.© Joren De Weerdt

Greenyard

Van aan de veiling zette de stoet tractoren en andere voertuigen omstreeks 19u koers richting de Lombaardstraat en de R6. Daar mogen ze volgens de afspraken tot aan de rotonde in Bonheiden en weer terug rijden. Aan Greenyard wordt er uiteindelijk halt gehouden. “We verwachten dat het grootste deel van de boeren nadien opnieuw huiswaarts zal keren”, aldus hoofdcommissaris Cotemans. “Maar het is niet ondenkbeeldig dat enkele van hen aan het bedrijf blijven staan. Daarom blijven wij ook zeker ter plaatse.”

Het boerenprotest in Sint-Katelijne-Waver.© Joren De Weerdt

Zo’n 150 boeren daagden op voor het protest. “Dat is veel meer dan er oorspronkelijk gedacht werd, maar de sfeer was gemoedelijk”, zeggen de korpschef en de burgemeester. “Sommige van hen hadden geschat dat ze met twintig zouden zijn, anderen dachten aan tachtig, maar de opkomst was dus veel groter. Er was op voorhand geen duidelijke organisatie, daardoor was ook niet meteen duidelijk wat precies het doel van hun actie was, maar we verwachten nu geen noemenswaardige problemen meer.”

Toekomstperspectief

De boodschap van de boeren was ook in Sint-Katelijne-Waver dezelfde als bij de andere protesten in het land. Ze eisen meer respect, minder regels, hogere vergoedingen en een beter toekomstperspectief. Daarbij viseren ze ook grote voedingsbedrijven en winkels zoals Greenyard. Eerder deze week blokkeerden boze boeren bijvoorbeeld ook al de toegang naar een distributiecentrum van de Colruyt Group in Mechelen.

Het boerenprotest in Sint-Katelijne-Waver.© Joren De Weerdt

Het boerenprotest in Sint-Katelijne-Waver.© Joren De Weerdt

Het boerenprotest in Sint-Katelijne-Waver.© Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners