© BART DEWAELE

Zuhal Demir legt uit waarom ze politiek afwezig was tijdens boerenprotest: “Ik begrijp niet dat men niet is tussengekomen”

Minister Zuhal Demir (N-VA) kreeg het verwijt dat ze de afgelopen week politiek afwezig was. In de Afspraak op VRT1 legt ze vrijdagavond uit hoe dat komt. Demir vertelde dat ze deze week haar tante verloren is. “Mijn enige familielid dat nog in Vlaanderen woont en ook een beetje de rol van mijn mama had overgenomen”, zei ze.

Maar daarnaast benadrukte Demir ook dat ze niet zomaar beloftes wil maken aan de boeren die ze misschien niet kan waarmaken. “Ik vind dat je het debat fundamenteel moet voeren en beslissingen nemen waar zij baat bij hebben.”

“Veel mensen denken dat ik minister van Landbouw ben, maar dat ben ik niet. Ik ben minister van Leefmilieu en daarmee heb ik natuurlijk dat stikstofdossier op mijn bord gekregen, maar ik ben in dit verhaal niet de minister die het landbouwmodel hertekent en kijkt naar het inkomen van de landbouwers. Dat is niet mijn taak”, zei ze.

Dat de EU-commissie donderdag besloot om de landbouwers 1 jaar lang vrij te stellen van bepaalde vereisten van het GLB, het Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid, begrijpt Demir niet helemaal. Er kan onder meer in bepaalde omstandigheden afgeweken worden van de vereiste om 4 procent van het landbouwareaal braak te laten liggen. “Uitstellen, daar kopen die landbouwers niets mee. Daar gaat het debat ook niet over. Dat vind ik niet correct. Daardoor gaan de landbouwers enkel nog kwader worden. En dat verwijt ik wel aan de politiek.”

“De federale regering stond besluitloos”

“De blokkades leggen heel het land lam. Het is aan de federale regering om dat op te lossen, maar men heeft dat niet gedaan. Men stond besluitloos. Waarschijnlijk omdat je met partijen zit die de landbouwers niet willen schofferen”, zei ze. “Ik vind het niet kunnen dat men heel de economie gijzelt. Ik heb er geen begrip voor. Ik begrijp niet waarom men (de federale regering, red.) niet is tussengekomen. Vorig jaar zijn de landbouwers ook op straat gekomen, maar op een heel deftige en georganiseerde manier. Er waren toen geen vernielingen en mensen konden gaan werken. Nu duurt het toch langer dan een week. Dan begrijp ik niet goed waarom er niet werd tussengekomen.”

Demir kreeg het hard te verduren van de boeren.© BELGA

“We leven in een democratie, iedereen mag op straat komen. Dat moet kunnen. Ik vind het ook cruciaal dat dat kan. Maar een snelweg blokkeren, dat gaat ver. Laten we niet vergeten dat er iemand het leven gelaten heeft”, zei ze nog, verwijzend naar één van de zware ongevallen die gebeurden in de staart van een file ontstaan door boerenprotesten. (rr)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer