‘Een grote verkiezingsoverwinning zal May minder afhankelijk maken van de harde brexiteers’

© BelgaImage

Pas als Theresa May op 8 juni een ruime meerderheid in het parlement behaalt, kan er serieus over de brexit worden gepraat.

De onderhandelingen over de Britse uitstap uit de Europese Unie beginnen straks niet onder een blauwe hemel. De sfeer onder de aanstaande gesprekspartners is zuur. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker lekte na een bezoek aan Downing Street dat premier Theresa May, volgens hem, op een andere planeet leeft. Waarop May woedend uitviel dat Europese politici proberen om de Britse kiezer te beïnvloeden, die op 8 juni een nieuw Lagerhuis kiest.

Een grote verkiezingsoverwinning zal May minder afhankelijk maken van de harde brexiteers

John Kerr, een voormalige Britse ambassadeur bij de EU, morde vorige week dat May nog altijd aan cherry picking wil doen: ze wil de lekkerste beetjes uit de Europese schotel pikken en de rest aan de kant schuiven. De overblijvende 27 lidstaten zijn het erover eens dat de gesprekken over een brexit flink opgeschoten moeten zijn vooraleer er over de toekomstige relatie tussen Londen en de Unie kan worden gepraat. Ze vinden ook dat de Britten, zolang ze lid zijn van de EU, hun deel van de Europese rekening moeten betalen. Schattingen daarover schommelen tussen zestig en honderd miljard euro. Als klap op de vuurpijl opperde de Unie ook dat Noord-Ierland, na de brexit en een eventuele hereniging met de Ierse Republiek, zonder overgang meteen een volwaardig lid van de club kan zijn.

Het gekissebis komt May ondertussen niet slecht uit. Ze deed als premier alsnog eigenlijk weinig verkeerd. Ze zei na haar aantreden dat er niet op de uitslag van het referendum zou worden teruggekomen: brexit is brexit. Vervolgens schreef ze enkele weken geleden onverwachts verkiezingen uit, die haar Conservatieve partij met groot gemak zal winnen. Voor de onderhandelingen in Brussel echt beginnen, wil May een zo groot mogelijke meerderheid in het parlement. Dat maakt haar minder afhankelijk van de harde brexiteers, waarvan ze zelf geen deel uitmaakt en die geen enkel compromis met Brussel zullen aanvaarden. In tegenstelling tot de scherpe taal die ze nu spreekt, krijgt ze zo na de verkiezingen ruimte om te praten en de gelegenheid om misschien wel een zachtere landing te onderhandelen.

Theresa May is nu in campagnemodus. De lokale verkiezingen van vorige week lieten zien dat haar harde taal rendeert. Aangezien er zich in Londen geen verdedigers van de Europese zaak aandienen die na 8 juni een rol van betekenis kunnen spelen, is het voor de Unie beter dat May sterk genoeg staat om tijdens de brexit-gesprekken niet voortdurend achterom te hoeven kijken. Ze staat aan de start van de onderhandelingen trouwens minder sterk dan ze nu laat uitschijnen. Maar waar het echt naartoe gaat, wordt pas na de verkiezingen duidelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content