De vraag is niet wie zal winnen, maar wel hoe groot de steun voor de huidige president Joe Biden zal zijn.© AP

Zaterdag eerste officiële Democratische voorverkiezing in South Carolina

In de Amerikaans staat South Carolina vinden zaterdag de eerste officiële Democratische voorverkiezingen plaats. De vraag is niet wie zal winnen, maar wel hoe groot de steun voor de huidige president Joe Biden zal zijn.

mtm
Bron: BELGA

De Democraten hebben dit jaar de primarykalender omgegooid. Traditioneel was de eerste voorverkiezing voor zowel Democraten als Republikeinen een caucus in Iowa, gevolgd door een voorverkiezing in New Hampshire. Die twee kleine staten met een voornamelijk blanke bevolking krijgen op die manier steeds buitenproportioneel veel aandacht tijdens de verkiezingsrace.

Mede daarom, en na grote technische problemen bij de ‘caucus’ in Iowa in 2020, besliste Joe Biden om de verkiezingskalender aan te passen. Hij koos daarbij voor South Carolina om het primaryseizoen af te trappen, een staat die het diverse karakter van de partij beter belichaamt. 

New Hampshire

Hoewel de eerste officiële voorverkiezing dus pas vandaag/zaterdag plaatsvindt, organiseerde de partij toch een verkiezing in New Hampshire op 23 november. De lokale partijafdeling wilde zich namelijk niet neerleggen bij de nieuwe kalender en de Republikeinen die aan de macht zijn in de staat, wilden de wet niet aanpassen die New Hampshire verplicht om als eerste aan de beurt te komen. Biden boycotte de verkiezing en stond niet op het stembiljet, maar hij won de verkiezing wel als ‘write-in candidate’. Omdat de verkiezing niet gesteund werd door de Democratische Partij, leverde de overwinning Biden echter geen kiesmannen op. 

Een overwinning in South Carolina zal Biden wel kiesmannen opleveren. In totaal staan er 55 op het spel, slechts een klein percentage van de bijna 2.000 kiesmannen die een kandidaat moet winnen om de nominatie binnen te halen. Naast Biden staan parlementslid uit Minnesota Dean Phillips en auteur van zelfhulpboeken Marianne Williamson op het kiesbiljet. Phillips kreeg in New Hampshire - waar Biden dus niet op het biljet stond - 20 procent van de stemmen, Williamson 4 procent. 

Trump

De verwachte overwinning van Biden zaterdag zal zich waarschijnlijk niet vertalen in een Democratische overwinning in de dieprode staat op 5 november. In 2020 haalde Biden 43 procent van de stemmen en Trump 55 procent. Toch zetten Biden en zijn team sterk in op de campagne in de staat, waar veel Afro-Amerikanen wonen. Hij wil zo volgens de Amerikaanse media momentum creëren voor zijn campagne bij zwarte kiezers, die traditioneel erg belangrijk zijn voor de Democraten.

De stembureaus zijn open van 7 tot 19 uur (13 uur zaterdag tot 1 uur zondag Belgische tijd).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer