Een gezocht-poster met Satoshi Kirishima (blauwe poster bovenaan, rechts), die na bijna 50 jaar als voortvluchtige in het ziekenhuis overleed. Foto: Eugene Hoshiko/AP© AP

Man belt op sterfbed naar politie om te zeggen dat hij al 50 jaar op ‘Most wanted’-lijst staat

Een stervende man heeft vanuit een Japans ziekenhuis naar de politie gebeld om te zeggen dat hij een van de meest gezochte voortvluchtigen van het land was en vijftig jaar geleden deel uitmaakte van een radicale groepering die bomaanslagen pleegde.

mtm
Bron: The Guardian

Na het telefoontje te hebben ontvangen, ging de lokale politie vorige week naar het ziekenhuis in de buurt van Tokio om de 70-jarige man te ondervragen. De man vertelde aan de agenten dat hij terminale kanker had en dat hij niet onder zijn alias, maar onder zijn echte naam wilde sterven. Satoshi Kirishima. Afgelopen maandag, vier dagen na het verhoor, zou hij overlijden.

Kirishima werd geboren in 1954 en was een universiteitsstudent in Tokio toen hij betrokken raakte bij het East Asia Anti-Japan Armed Front, een militante groepering die in de jaren 70 van vorige eeuw een reeks bomaanslagen uitvoerde bij grote Japanse bedrijven. Bij een aanslag op een vestiging van Mitsubishi in 1975 kwamen 8 mensen om het leven en raakten meer dan 160 anderen gewonden.

Nooit betrapt

Kirishima kwam op de ‘Most wanted’-lijst te staan en werd onder meer gezocht voor een explosie in een gebouw in de chique Ginza-wijk in de Japanse hoofdstad. Hoewel hij geen belangrijk lid van de groepering was, was hij wel de enige van de tien leden die nooit werd betrapt. In zijn jaren als voortvluchtige gebruikte Kirishima geen mobiele telefoon of ziektekostenverzekering en om detectie te voorkomen liet hij zijn loon ook contant uitbetalen.

Volgens Kyodo News zouden DNA-testen op de zeventiger en op bekende familieleden van Kirishima intussen hebben aangetoond dat de stervende man wel degelijk de waarheid sprak. De politie wil die DNA-resultaten nog niet bevestigen, al geloven ook de speurders dat de man was wie hij beweerde te zijn. “Hij kon ons ook eerder onbekende details over enkele aanslagen geven”, aldus politiewoordvoerder Yasuhiro Tsuyuki.

Vrijdag deden de speurders nog een inval in het bouwbedrijf waar Kirishima bijna veertig jaar onder het alias Hiroshi Uchida had gewerkt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer