Combinatiebeeld. Links oud-kolonel Roger Housen. Rechts HIMARS-raketten© Sven Dillen, AFP/Belga

De nieuwe troef van Oekraïne: kan langeafstandsraket een verschil maken in de oorlog tegen Rusland?

Oekraïne heeft sinds deze week een gloednieuwe troef aan het front: een nieuwe raket die tot 150 kilometer kan afleggen. Maar zal dit nieuwe wapen iets veranderen op het slagveld?

rovn

De Amerikaanse site ‘Politico’ berichtte dinsdag dat vier bronnen een bevestiging hadden van nieuwe Amerikaanse raketten voor Oekraïne. De raketten zouden getest zijn in Florida, op 16 januari en heten Ground Launched Small Diameter Bombs (GLSDB). De raket is een samenwerking tussen de bedrijven Boeing en Saab Group.

Waar de vorige HIMARS-raketten (High Mobility Artillery Rocket Systems) een bereik van om en bij de 80 kilometer hadden, hebben de nieuwe GLSDB een reikwijdte die bijna dubbel zo groot is. Ze zijn ook een stuk goedkoper, waardoor ze in grotere aantallen kunnen aangevoerd worden richting het Oekraïense front.

Dat klinkt allemaal veelbelovend, maar is dat genoeg om iets te veranderen in de oorlog? “Om echt een verschil te maken en Rusland diep te raken, moeten raketten tot aan de Krim geraken”, zegt Roger Housen, oud-kolonel uit Bree. “De Krim is een logistieke hub voor Rusland. Zo wordt er heel wat materiaal en munitie opgeslagen, maar is het ook een vertrekpunt voor onder andere vliegtuigen en schepen. De nieuwe raketten geraken maar ongeveer tot halverwege de Krim.”

De HIMARS raketten hebben maar een bereik van om en bij de 80 kilometer.© EPA-EFE

Voordelen

Toch zal de invoer van de nieuwe raket wel een invloed hebben op het conflict. “De GLSDB worden afgeschoten vanop een vrachtwagen, wat wil zeggen dat deze raketten heel erg mobiel zijn”, zegt Housen. “De Russen zullen altijd te laat komen, omdat je met een vrachtwagen heel snel naar een andere locatie kunt rijden om het volgende raket te lanceren.”

De nieuwe raketten kunnen ook veel nauwkeuriger afgevuurd worden. Waar oude raketten een marge hadden van enkele tientallen tot enkele honderden meters, is dat bij de GLSDB slechts enkele meters. “De nieuwe raketten zijn gps-gestuurd en daarom dus heel nauwkeurig”, zegt Housen. “Ze zullen heel doeltreffend zijn om heel specifieke doelen uit te schakelen, zoals een hoofdkwartier, bruggen of spoorwegen.”

Het laatste, maar misschien wel grootste voordeel, is dat deze raketten vele malen goedkoper zijn dan bijvoorbeeld de Brits-Franse Storm Shadows. De prijs van deze raket kan oplopen tot ruim 2 miljoen euro, terwijl de GLSDB ‘slechts’ 37.000 euro per stuk kost. Hierdoor zal er dus een groot aantal raketten geleverd kunnen worden. Dit is een groot voordeel voor de Oekraïeners, want de Storm Shadows werden maar beperkt geleverd. De raketten konden doelen raken tot wel 300 kilometer, maar eind december was de voorraad op.

Reactie van de Russen

Wat gaan de gevolgen zijn voor de Russen nu Oekraïne deze nieuwe raketten in handen heeft? “Het is mogelijk dat de Russen hun zogenaamde high value targets wat verder van de frontlijn moeten verplaatsen, buiten het bereik van de nieuwe raket”, zegt Housen. “Dat kunnen bijvoorbeeld munitiedepots of andere cruciale voorraden zijn. Maar de GLSDB zal nooit voldoende zijn om echt het verschil te maken.”

“Het is zeker en vast een extra troef in het spel, maar ook niet meer dan dat”, stelt Housen. “Het is een beetje zoals een aas of een heer in een kaartspel. Het is een belangrijk wapen, maar zeker geen joker. Deze nieuwe raket zal geen einde maken aan de oorlog.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer