Videospeler inladen...

Minister Crevits wil "op korte termijn oplossing voor betaalbare landbouwgrond"

Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) begrijpt de vraag van de boeren om landbouwgrond betaalbaar te houden. "Het is belangrijk dat we kijken wat we op korte termijn kunnen doen", zegt ze. "De Vlaamse regering heeft daarin een grote verantwoordelijkheid."

De voorbije week vroegen de landbouwers met protestacties aandacht voor de problemen waar ze mee kampen. Gisteren was er overleg tussen de Vlaamse regering en een delegatie van de landbouworganisaties. De landbouwers waarschuwden: "Wij willen niet alleen maar mooie woorden, maar ook daden." Na afloop klonk het dat het overleg "opbouwend" was, maar details over concrete engagementen waren er niet.

Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) woonde het overleg bij. "Op alle niveaus is er werk aan de winkel", zegt ze in het ontbijtgesprek met journalist Michaël Van Droogenbroeck in "De ochtend" op Radio 1. "Landbouwbeleid wordt sterk bepaald door Europa. Er zijn strenge eisen door de druk op ons leefmilieu en het klimaat, waardoor we ecologische topproducten afleveren. Maar er is stevige concurrentie met goedkopere producten die elders geproduceerd worden in omstandigheden die bij ons niet meer kunnen."

Die concurrentie met goedkopere producten zet volgens Crevits een enorme druk op onze landbouwers, en daar moet Europa naar kijken. "Er moet gekeken worden of de verdeling van de subsidies uit het landbouwbeleid niet rechtvaardiger kan."

Minister Crevits (tweede van links) woonde het overleg met landbouworganisaties gisteren bij.

Wat kan Vlaanderen op korte termijn doen?

Dat is lange termijn, maar de landbouwers vragen concrete acties op korte termijn. Crevits ziet twee domeinen waarin Vlaanderen iets kan betekenen: de administratie voor landbouwers en de toegankelijkheid van landbouwgronden.

Wat administratie betreft, "zijn we allemaal een beetje in hetzelfde bedje ziek", zegt Crevits. "We vragen veel verantwoordelijkheid en geven weinig vertrouwen. Daar is veel werk aan de winkel."

Als er grond vrijkomt, moeten landbouwers nog de kans krijgen om die te kopen.

Vlaams viceminister-president Hilde Crevits

Een ander probleem is de strijd om landbouwgrond. "Het is iets waar ik vaak over aangesproken word. Bij grote infrastructuurwerken moet er compensatiegrond voor bebossing gezocht worden, die wordt dikwijls gezocht op landbouwgrond. De landbouwers hebben de regering al dikwijls om steun gevraagd om grond betaalbaar te houden."

Volgens Crevits heeft de Vlaamse regering daarin een verantwoordelijkheid. Ook minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft een grote verantwoordelijkheid, vindt ze. "Het is belangrijk om landbouwers daar op korte termijn geruststelling in te geven. Dat als er grond vrij komt, zij ook nog de kans krijgen die te kopen. Zo wordt landbouwareaal gevrijwaard voor de activiteit waarvoor het bestemd is."

BEKIJK - Het volledige interview van Michaël Van Droogenbroeck met Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V):

Videospeler inladen...

Meest gelezen